Rättegångarna mot Jamal Khashoggis och Musa Anters mördare återupptas i Turkiet

Inför nya utfrågningar i mordrättegångarna mot den saudiske kolumnisten Jamal Khashoggi och den kurdiske intellektuelle Musa Anter, uppmanar Reportrar utan gränser, RSF, de turkiska myndigheterna att ställa alla som var inblandade i morden inför rätta och att vidta omedelbara åtgärder för att få ett slut på straffriheten.

Den 23 november ägde det femte sammanträdet rum i mordrättegången mot den mördade saudiska kolumnisten Jamal Khashoggi i Istanbuls Çağlayan-domstol. I de två senaste förhören avvisade domstolen en begäran från Khashoggis fästmö Hatice Cengiz. Hon uppmanade domstolen att, som bevis, acceptera den hemligstämplade amerikanska underrättelserapporten som publicerades i början av året och som pekar ut den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman ansvarig för att ha godkänt mordet på Khashoggis. I båda utfrågningarna uppgav domaren att rapporten ”inte skulle tillföra något till rättegången”. Cengiz blev tillsagd att rikta sin begäran direkt till Istanbuls riksåklagare.

I rättegången, som startade den 3 juli 2020, står 26 åtalade inför rätta i sin frånvaro – alla saudiska medborgare. Hittills har domstolen hört vittnesmål från flera vittnen, inklusive tre turkiska anställda vid Saudiarabiens konsulat där Khashoggi mördades den 2 oktober 2018.

RSF är den enda frivilliga organisation som konsekvent har övervakat rättegångarna från början.

– Vi ser de pågående rättegången som ett positivt steg av det turkiska rättsväsendet. Men åklagaren och domstolen har ännu inte sökt efter några möjliga spår som kopplar mordet till den saudiska kronprinsen. Det är oroande för möjligheterna att rättvisa skipas. Vi ifrågasätter om det turkiska rättsväsendet verkligen kommer att kunna garantera rättvisa fri från politiskt inflytande, säger RSF:s representant i Turkiet, Erol Onderoglu.

Efter publiceringen av den hemligstämplade amerikanska underrättelserapporten om mordet på Khashoggis, lämnade RSF in en brottsanmälan i Tyskland mot Mohammed bin Salman och fyra andra högt uppsatta saudiska tjänstemän för brott mot mänskligheten i form av omfattande och systematiska förföljelse av journalister, inklusive Jamal Khashoggi.

Politiskt anpassad rättvisa

Den 24 november, bara en dag efter förhandlingen i Khashoggi-mordrättegången, kom fallet med den välkände kurdiska intellektuelle och Özgür Gündems tidningskrönikör Musa Anters mord att behandlas i domstolen i Ankara. I fallet med Musa Anter, som sköts ner i Diyarbakır i september 1992, har rättvisa inte skipats på 29 år och det är mindre än ett år kvar tills preskriptionstiden uppnås. 2012, efter 20 år av passivitet räddade myndigheterna fallet i sista stund, som en gest till den kurdiska politiska rörelsen i början av de historiska fredssamtal med PKK. Men den rättsliga processen har stoppats sedan samtalen avbröts 2015. En av de huvudmisstänkta, före detta specialagenten Mahmut Yıldırım, går inte att hitta. Den tidigare dubbelagenten Abdülkadir Aygan, som flydde till Sverige, har fortfarande inte förhörts. Hamit Yıldırım, den enda misstänkte som greps 2012, släpptes villkorligt i juni 2017.

Den turkiska staten erkände sin inblandning i mordet på Anters och uttryckte sitt beklagande 1998. Men det är fortfarande osannolikt att rättvisa kommer att skipas. Mordet på Anter fungerar som en konkret indikation på att rättsprocessen i Turkiet har påverkats politiskt. RSF uppmanar det turkiska rättsväsendet att säkerställa rättvisa i Anter-fallet, fritt från påverkan av någon politisk agenda.

I Turkiet, där nästan 40 journalister har dödats eller försvunnit sedan 1990-talet, är straffrihet för brott mot journalister fortfarande ett vanligt problem. Fullständig straffrihet råder fortfarande i ett 20-tal mord som inträffade i sydöstra Anatolien från 1990 till 1996. I andra fall har samarbetspartnerna, anstiftarna eller de som planlagt morden inte ställts inför rätta.

Turkiet är rankat 153:e plats av 180 länder i RSF:s Pressfrihetsindex, och Saudiarabien är rankat på 170:e plats.