Rättegången mot Martin och Johan återupptas

Den falska bevisningen som tidigare har lagts fram från åklagaren i rätten, har tagits tillbaka och har lett till att den tyngsta åtalspunkten, deltagande av terroristgrupp ströks. Men fortfarande ligger åtalet om att främja terrorism kvar. Försvaret riktar nu in sig på att belägga att Martin och Johan var i Ogadenprovinsen i egenskap av journalister. Hitintills har försvaret inte delat med sig av den bevisning åklagaren lagt fram.

Redan under rättegångens första del blev försvaret nekade bevismaterial och fick ta del av det först efter att det presenterats i rätten. Inför att rättegången återupptas på tisdag har försvaret återigen blivit nekade åklagarens bevisning. Detta trots att domaren utlovat att försvaret skulle få ta del av åklagarens bevisning för flera veckor sedan. I en skrivelse som överlämnades till den etiopiska regimen från Sveriges regering, frågar de om det är förenligt med etiopisk lagstiftning att inte överlämna bevisning till försvarssidan i en rättsprocess. Den etiopiska regeringen svarade att de inte blandar sig i pågående rättsfall.

– Detta innebär att domaren äger frågan, uppger Sveriges Etiopien ambassadör Jens Odlander till TT.

De två män som sades vara gerillakrigare för ONLF-gerillan och dömdes till 17-års fängelse för terrorism har under svenskarnas rättegång varit av stor vikt för åklagarens bevis. Svenskarna nekar dock att de har någon koppling till de dömda männen. Första gången de sett männen var dagen efter gripandet, när en rekonstruktion av gripandet filmades av den etiopiska militären. Rekonstruktionsvideon klipptes även ihop med den falska film som presenterades som bevis från åklagaren, där skottljud bland annat lagts på i efterhand.

Männen dömdes för att ha tagit in de båda svenskarna i landet, och detta skulle kopplat ihop svenskarna med terrorverksamhet. Dock slog utländska diplomater larm när ingen av de två dömda hade något att säga under sitt försvar och dessutom såg avspända och log när de fick sitt straff, vilket gör att man misstänker att det var en skenrättegång.

– Det här stärker tyvärr misstankarna om att det finns en politisk agenda med den här rättegången, vid sidan av den juridiska processen, säger svenskarnas advokat Thomas Olsson till DN.

Dock tänker försvaret inte lägga någon vikt på detta då det verkar lönlöst eftersom de två dömda erkänt. Istället kommer försvaret belägga att det var den svenska kopplingen till oljebolaget Africa Oil som gjorde att Martin och Johan tog sig in i Ogadenprovinsen. Enligt Thomas Olsson är det viktigaste nu att visa att de inte var där för att publicera någon propaganda för gerillan, eftersom det är det de är åtalade för så finns det stor möjlighet att de blir frikända så länge man håller sig till den juridiska ramen, uppger Olsson till DN.

För att stärka svenskarnas journalist uppdrag kommer två internationella krigskorrespondenter att vittna den sjätte december. Dels den amerikanska journalisten, Phil Ittner från Vioce of America och CBS samt Adrian Blomfield från brittiska Daily Telegraph. De båda ska rapportera om hur arbetet på fältet går till och att det helt enkelt är naturligt att journalister har kontakter med gerillarörelser utan att ha sympatier med dem.

Förutom de internationella journalisterna kommer även Mattias Göransson, chefredaktör på Filter och Magnus Laupa på bildbyrån Kontinent att vittna på tisdag, för att visa att de båda svenskarna var där på journalistiskt uppdrag.