Redaktör dömd till böter eller fängelse

Om han inte betalar inom fem dagar straffas han istället med ett års fängelse, och högsta domstolen vägrar se över hans överklagande innan boten är betald. – Fallet har inte bevisats och domaren var uppenbart partisk till förmån för de som stämde journalisten. Han har varit måltavla för myndigheterna under en lång tid, säger Reportrar utan gränser.

– William Tonet verkar få betala priset för att vara oberoende, och hans rättegång är en varning mot alla mediearbetare. Normalt skulle domen, som fastslogs den 10 oktober, ha skjutits upp så fort en överklagning anmälts.

Journalister som har rapporterat från rättegången har också hotats, och förhindrats från att arbeta fritt. William Tonet stämdes för en artikel som publicerades år 2008 i hans tidning, oberoende Folha 8. Artikeln anklagar tre generaler och tullchefen för förskingring, korruption och maktmissbruk. Försvarsadvokaten David Mendes påpekade att det normala bötesbeloppet för mord ligger på 200 000 kwanza, och att William Tonet får betala långt mer trots att de fakta som publicerats i artikeln inte har bevisats.

– Hur ska vi få tag i tio miljoner kwanza? Jag väljer hellre fängelsestraffet, säger William Tonet. Associao Justicia Paz Democracia, en officiell observatör av mänskliga rättigheter under Afrikanska Unionen har inlett en kampanj för att samla in pengarna.

Bild: William Tonet