Regeringen inför motsägelsefulla medielagar

Den motsätter sig ”alla typer av monopol inom mediesektorn,” slopar fängelsestraff för pressbrott och deklarerar i andra paragrafen att yttrandefrihet är en grundläggande princip. Lagen uttrycker också en vilja att förenkla tillgången till information och förhindra statliga tjänstemän från att förneka tillgång till vissa typer av data. Paragraf 12 uppmanar dock till ”ansvarstagande yttrandefrihet” och förbjuder rapportering som uppmanar till våld och sekteriska uppdelningar, eller hotar landets sammanhållningar. Den förbjuder också alla rapporter om beväpnade styrkor, inklusive armén.

Villkoren definieras inte, vilket gör dem tillräckligt vaga för att kunna användas till godtycklig tolkning. Hur mycket trovärdighet har de nya lagarna, oavsett deras natur? Ingen alls.

Lagen uppmanar till ”respekt för den grundläggande frihet som finns i deklarationen för mänskliga rättigheter och andra internationella konventioner” samtidigt som hård kontroll har utövats de senaste månaderna. Många journalister och försvarare av yttrandefriheten har fängslats, och många invånare dödas varje dag. Paragraf elva som säger att ”en attack mot en journalist kommer att behandlas som en attack mot Syriens regim” är löjlig, motsägelsefull och nära på absurd.

Den nya lagen kungjordes samma dag som myndigheterna hindrade tre oppositionella – Michel Kilo, Fayez Sara och Louay Hossein – från att resa till Libanon för att närvara vid ett seminarium organiserat av Al-Hurra TV. Officiella tjänstemän talade om för dem att det var för farligt att genomföra resan. Med andra ord hävdar regimen att de skyddar samma journalister utomlands som de hållit fängslade hemma i flera år. Som Louay Hossein skrev i en kommentar på Facebook: ”Vi skulle föredra att de erbjöd skydd åt journalister som Ali Ferzat i Syrien, om de kunde skydda alla Syriens medborgare, såväl civila som soldater, som dödas varje dag inom våra gränser, inte utomlands. Jag känner mig ärligt talat inte trygg.”

Notera att myndigheterna nyligen upphävde det reseförbud som säkerhetsmakten satt på tusentalsmänniskor. Ali Ferzat, serietecknaren som fördes bort och torterades den 25 augusti, flyttades nästa dag till en privat klinik där han opererades. Han säger att han tidigare tagit emot hotfulla telefonsamtal som varnade honom för att fortsätta kritisera regimen. En demonstration till stöd för Ali Ferzat organiserades utanför hans hem.

Reportrar utan gränser beklagar att den saudiska mediegruppen MBC har lagt ner den arabiskspråkiga versionen av det amerikanska tv-programmet ”You Deserve It” på grund av att programledaren Georges Kordahi öppet uttryckte stöd för president Bashar Al-Assad.