Regeringen måste klargöra avsikterna med de nya presslagarna

Tillkännagivandet kom den 17 oktober efter en dagslång strejk riktad mot nästan alla statligt ägda medier i Tunisien, inklusive press, tv, radio och nätmedier.
Lagdekret 115, om mediefrihet, tryckning och publicering, och lagdekret 116, om skapandet av en oberoende sändningsmyndighet, skrevs under den 2 november 2011 av den tillfälliga presidenten Foued Mebazaa. Men den styrande koalitionen ledd av partiet Ennahda, har blockerat införandet av lagarna sedan de fick makten i slutet av 2011, med motiveringen att lagarna är ”ofullständiga.”

– Som det ser ut i nuläget är det här tillkännagivandet en positiv utveckling även om det är en försenad sådan. Det understryker hur viktig den kamp som tunisiska mediearbetare, fackmedlemmar, den nationella organisationen för informations- och kommunikationsreform, och andra internationella organisationer har varit de senaste månaderna för att få slut på regeringens utnyttjande av ett juridiskt kryphål för att kontrollera landets medier, säger Reportrar utan gränser.
– Det som är avgörande nu är att regeringen sätter upp en konkret tidsplan för hur lagarna ska realiseras, och tillkännage om lagarna är avsedda att vara tillfälliga eller permanenta. Regeringen måste också göra allt för att det här löftet ska blir verklighet så snabbt som möjligt, annars kan det lätt bli till ett av alla vallöften som aldrig uppfylls.