Regeringen uppmanas släppa två journalister

Reportrar utan gränser uppmanar Etiopiens premiärminister Meles Zenawi att släppa de två journalister som greps i juni, Reyot Alemu och Wubeshet Taye, och utreda förhållandena i deras fängelse. Reyot Alemu, en ung kvinnlig krönikör, har mycket dålig hälsa medan Wubeshet Taye, vice redaktör för en veckotidning, uppger att han blivit illa behandlad.

“Situationen för de här två journalisterna är oroande,” skriver Reportrar utan gränser i ett brev till premiärministern. ” Vi blev mycket upprörda när vi hörde att deras tid i häktet förlängt ännu en gång, och vi begär att de släpps omedelbart.” “Vi anser att Wubushet Tayes påståenden borde tas på allvar, och vi uppmanar de etiopiska myndigheterna att genomföra en ingående och oberoende utredning i syfte att avgöra om han har misshandlats i häktet. Om det stämmer måste de skyldiga ställas inför rätta och tillrättavisas därefter.

Vi skulle vilja påminna om att det är er skyldighet att se till att häktade behandlas humant, har tillgång till sjukvård och har de rättigheter som den etiopiska konstitutionen garanterar.” Efter att ha hörts av en domare den 17 augusti förlängdes häktningstiden för de båda journalisterna med ytterligare 28 dagar. De anklagas för samröre med en politisk grupp som klassas som ”terrororganisation” och ska höras igen den 8 eller 9 september. Wubeshet Taye, vice redaktör på veckotidningen Awramba Times, greps den 19 juni. När han två månader senare förhörts av en statlig domstol sa han att han slagits under förhören och hanterats hårdhänt av fängelsets anställda. Han förbjöds också att ta emot besök från sin familj och att tillsammans med sin försvarsadvokat förbereda sitt försvar.

Reyot Alemu, kolumnist på den amhariskspråkiga tidningen Fitih, greps den 21 juni. Utrustningen och materialet som beslagtogs vid gripandet har återlämnats till hennes familj först månader senare. De få besökare som har tillåtits träffa henne oroas av hennes allt sämre hälsa. Efter två månader i häktet visar den unga kvinnan tecken på fysiskt och psykiskt trauma. Trots att hennes familj har kunnat skicka mediciner har hon inte tillgång till den sjukvård hon behöver.