Regimen fortsätter sin starka kontroll över internet

Internetanvändningen har ökat kraftigt de senaste åren, och Kina har nu en halv miljard användare. Facebook och Twitter är censurerade, men Sina Weibo, den kinesiska mikrobloggsidan, har över 200 miljoner användare. Allmänhetens entusiasm för internet och regeringens rädsla för protester online har resulterat i en konstant ökande censur. Weibo har nu 100 anställda som övervakar innehållet som publiceras på nätet, enligt tidningen Forbes.

Här följer en översikt av Kinas senaste ”innovationer” i internetcensur och kontroll.

Cyberattacker

Säkerhetsexperterna på företaget McAfee publicerade en rapport i augusti som beskriver en stor statligt finansierad dataintrångskampanj som planerats sedan 2006. Kina misstänktes. Den 17 juli publicerades en rapport om Kinas statligt ägda TV-station CCTV-7 som rapporterade att någon genomfört en attack mot en sida som ägs av Falun Gong-rörelsen som är förbjuden i Kina. Rapporten togs sedan bort från stationens hemsida.

– Allt pekar mot Kina, säger säkerhetsexperten Jim Lewis.

Det finns också rapporter om att myndigheterna i Kina genomfört en våg av cyber-attacker mot tibetanska hemsidor i mitten av augusti efter att en ung tibetansk munk, Tsewang Norbu, tänt eld på sig själv. Myndigheterna hade redan stramat åt censuren efter att en annan munk, Phuntsog, tänt eld på sig själv i Kirti i mars. Enligt organisationen Free Tibet har telefonledningarna i regionen tillfälligt stängts av, och att internetkaféer stängts.

Ekonomisk censur av internetkaféer

Myndigheterna har också tvingat allmänna internetleverantörer att installera extremt dyra programvaror för att kunna spåra användarnas aktiviteter. Resultatet blir inte bara kontroll över internettrafiken, men också en typ av ekonomisk censur eftersom små företag har tvingats sluta erbjuda internettjänster eftersom de inte har råd med programvaran som krävs.

Hälsosamt internet

Den officiella nyhetsbyrån Xinhua rapporterade den 8 augusti att regeringen vill införa hårdare regler för internetanvändning för att kunna garantera ett ”hälsosamt internet” för framtidens generationer. I utvecklingsplanen för Kinas barn som sträcker sig till år 2020 diskuteras en programvara för barn som ska filtrera bort ”farligt innehåll”. Planen innebär också att minderåriga inte tillåts använda internetkaféer.

Pekings partisekreterare Liu Qi uppmanade internetentreprenörer att förstärka kontrollen över innehållet som cirkulerar på nätet vid ett besök på Sina Corps högkvarter den 22 augusti. Samma vecka kom ett tydligt direktiv från Pekings förbund för nätmedier: ”Nätnyheter måste vara trovärdiga och får inte sprida rykten och vulgärt innehåll.” Mikrobloggsidan Weibo rättade sig snabbt efter uppmaningen och stängde av konton för flera användare som anklagats för att sprida ”falska rykten”.

Att kringgå censuren

Kinesiska internetanvändare bekantar sig med olika sätt att komma runt censuren, och det är en utveckling som både myndigheterna och vissa privata företag ämnar undersöka. Företaget Taobao.com bestämde sig den 23 augusti för att sluta sälja privata nätverk och proxyer utan att myndigheterna sagt åt dem att göra det. Reportrar utan gränser finner det störande att den privata sektorn förutser regeringens order på användarkontroll.

Gripanden och förtryck

Nätaktivister fortsätter under tiden att gripas och dömas. Wang Lihong hördes i rätten den 12 augusti för att ha försökt organisera en demonstration. Domen kommer att tillkännages i september. Hon riskerar fem års fängelse.

Hu Di, nätaktivisten som försvann i mars, har placerats på ett mentalsjukhus trots att han inte har någon mentalsjukdom. Hans fysiska hälsa är nu mycket svag men hans attityd desto starkare, enligt Zheng Tao, en annan nätaktivist som kunnat hälsa på honom. Zheng Tao greps själv den 21 augusti på grund av besöket.

Ding Mao och Chen Wei, två nätaktivister som greps den 19 respektive 20 februari, hålls fortfarande häktade. De hördes av en åklagare för andra gången i mitten av augusti. Myndigheterna måste nu bestämma sig för att åtala dem eller släppa dem.

Nätaktivisten Liu Gengsong släpptes den 23 augusti efter att ha avtjänat ett fyraårigt fängelsestraff. Reportrar utan gränser uppmanar myndigheterna att släppa alla fängslade nätaktivister omedelbart och att lägga ner alla åtal mot dem.

Kina finns på Reportrar utan gränsers lista över internets fiender, och rankas som nummer 171 av 178 länder i organisationens pressfrihetsindex.