Regimkritisk konstnär släppt efter tre månader i isolering

Nyhetsbyrån Xinhua har uppgett att avdelningen för nationell säkerhet släppt honom för hans goda uppförande och hans ”erkännande” av de ”skattebedrägerier” han åtalats för, hans dåliga hälsa och andra faktorer som inte specifierats. – Vi hoppas att Ai Weiweis hälsa inte försämrats och vi önskar honom ett snabbt tillfrisknande. Vi är dock oroliga över vissa påståenden från säkerhetsmakten, speciellt angående ett erkännande. Eftersom han hölls avskild så länge måste man belysa omständigheterna då erkännandet uttalades. Det har kommit många rapporter om våld mot människor som hållits suttit fängslade utan möjlighet att kommunicera med omvärlden. – Frisläppningen betyder inte att problemen är slut för Ai Weiwei.

Vi fruktar att myndigheterna kommer att utnyttja hela rättssystemet för att fälla honom för ”ekonomisk brottslighet”. De skulle kunna döma honom till fängelse eller orimliga böter, som de har gjort i andra fall.

– Genom att använda sig av sådana metoder försöker myndigheterna att avkriminalisera trakasserier och förhindra deras offer från att fortsätta med sina tidiga aktiviteter både psykologiskt och ekonomiskt.

Ai Weiwei greps den 3 april på den internationella flygplatsen i Peking då han var på väg att gå ombord ett plan till Hong Kong. Åtta av hans anställda greps också från hans studio i distrikted Caochangdi i Peking. De förhördes i flera timmar innan släpptes. Polisen besökte studion flera gånger under veckorna innan Ai Weiwei greps. Han trakasserades av myndigheterna redan i november förra året, framför allt i samband med hans dokumentärer om korruption i Pekings rättssystem. Wen Tao, 38 år, tidigare reporter på Global Times, försvann också den 3 april. Han kommer från staden Sichuan, och sågs senast i distriktet Caochangdi i Peking, där Ai Weiweis studio ligger. Reportrar utan gränser publicerade en rapport den 3 mars om husarrest, försvinnanden och andra metoder de kinesiska myndigheterna använder för att plåga de som försvarar yttrandefriheten. Totalt 76 nätaktivister och 30 journalister hålls fångna i Kina. Landet rankas som nummer 171 av 178 länder på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex från oktober förra året.