Sedan kriget mot Hamas inleddes den 7 oktober har Israel gripit 38 palestinska journalister och håller för närvarande 31 av dem fängslade, de flesta utan åtal. Reportrar utan gränser (RSF) fördömer godtyckligt fängslande som metod för att tysta palestinska medier och kräver frigivning av de fängslade journalisterna och skydd för alla journalister.
Minst 31 av de som arresterats sedan den 7 oktober – 29 på Västbanken, en i Gaza och en i östra Jerusalem – sitter fortfarande inlåsta i israeliska fängelser. Omfattningen av gripna och fängslade palestinska journalister under det pågående kriget i Gaza saknar motstycke och har genomförts med det uttalade syftet att tysta palestinska medier. Samtliga fängslade journalister arbetar för palestinska medier som J-Media, Maan News Agency, Sanad och Radio al-Karama eller är frilansare.
Massiva tillslag på Västbanken
De flesta arresteringarna har skett på Västbanken. Enligt RSF:s sammanställning har totalt 34 journalister arresterats där sedan den 7 oktober, av vilka endast fem har släppts hittills. De fängslade journalisterna kan inte ta emot besök och de flesta hålls på okända platser i Israel.
Frilansaren Somaya Jawbara frigavs mot borgen den 22 november, 17 dagar efter att hon arresterades. Nu övervakas hon, får inte lämna hemmet och inte använda internet eller tala med medier.
Sedan kriget började har Israel använt ett förfarande som kallas ”administrativt frihetsberövande” för att fängsla journalister. Enligt detta förfarande frihetsberövas en person utan att delges någon misstanke på grund av att han eller hon har för avsikt att bryta mot lagen. De kan fängslas i perioder på upp till sex månader. På order av en israelisk domare kan perioden förlängas. Minst 19 journalister är för närvarande föremål för ”administrativt frihetsberövande”. De övriga 10 journalisterna hålls fängslade i väntan på rättegång på falska grunder om att ha uppmanat till våld.
–Minst 31 palestinska reportrar hålls för närvarande i israeliska fängelser. Dessa hotelser, denna terror, dessa ändlösa försök att tysta den palestinska journalistiken, vare sig det sker med kedjor, kulor eller bomber, måste upphöra. Vi kräver att alla fängslade journalister omedelbart friges och att de omedelbart skyddas, säger Jonathan Dagher, chef för RSF:s Mellanösternavdelning
Omänsklig behandling av fängslade journalister
Bland de fängslade journalisterna finns det flera som utsatts för grym, omänsklig eller förnedrande behandling. Diaa al-Kahlout, reporter på nyhetssajten Al-Araby Al-Jadeed frigavs nyligen. Hans familj identifierade honom i en video som publicerades av en israelisk soldat i norra delen av Gazaremsan den 7 december. Al-Kahlout sågs knäböja på gatan i mitten av en grupp halvnakna fångar. En israelisk patrull hade gripit honom några timmar tidigare i hans hem i Beit Lahia. Även hans två bröder greps. Reportern hölls kortvarigt i Eshel-fängelset i Israel och utsattes för tortyr, enligt flera RSF-källor. Hans hus brändes ner. I över en månad höll israeliska myndigheter tyst om hans öde, tills han släpptes den 9 januari. I nästan samtliga fall med fängslade journalister får deras familjer ingen information om vad som hänt.
Fruktansvärd prövning för fängslade journalister i Gaza
I Gaza, där två journalister för närvarande sitter fängslade, har många reportrar utsatts för frihetsberövanden som varat i mindre än 48 timmar, men varit minst lika traumatiska. Bland dem finns Said Kilani, en fotograf som frilansar för Associated Press, Agence France- och andra internationella medier. Han var en av få reportrar som stannade kvar i Beit Lahia. Den 13 december bevakade Kilani striderna när israeliska styrkor ryckte fram mot Kamal Adwan-sjukhuset där han greps tillsammans med ett läkarteam.
–Eftersom jag visste att journalister är måltavlor för den israeliska armén blev jag rädd och gömde min hjälm och min pressväst, säger han.
Kilani hölls fången i 14 timmar på en militärbas i norra delen av Gazaremsan.
–Vi tvingades ta av oss kläderna, vi förolämpades och förödmjukades, säger han.
Kilani identifierade sig som journalist för de som höll kvar honom. När han släppts återförenades han med sin fru och sina barn, som också hade gripits och sedan släppts. Medan de hållits fängslade hade deras hus satts i brand, och även den journalistiska utrustning som Kilani gömt på sjukhuset hade bränts upp.
–De israeliska soldaterna tog allt från oss. Vi är hemlösa i kylan, utan någonstans att ta vägen, säger Kilani.
Fem dagar efter gripandet dödades Kilanis 16-årige son av en israelisk krypskytt framför Kilanis ögon.
Enorm tragedi för journalistiken
Minst 80 journalister har dödats i Gazaremsan sedan den 7 oktober, varav 18 i direkt samband med sitt arbete, enligt uppgifter som verifierats av RSF. Sedan kriget inleddes har mer än 50 redaktioner i Gazaremsan förstörts helt eller delvis av israeliska attacker.
Bild: RSF International