Religiösa ledare uppmanas ta ställning för yttrandefrihet

10441930_10152648874328424_580178239611225731_n.jpg

Deklarationen säger bland annat att inte religiöst grundade uppfattningar om helighet ska påtvingas andra. Den säger också att att alla människor ska ha möjlighet att kritisera, utan krav på relevans, samtliga politiska och religiösa system eller frågor.

Målet är att uppmärksamma förhållandet mellan yttrande- och religionsfrihet och att motverka frestelser att begränsa yttrandefrihet liksom fungera som en gemensam utgångspunkt i diskussionen med religiösa företrädare.

– Det har höjts röster för som menar att yttrandefriheten ska begränsas av hänsyn till religiösa känsligheter inom olika grupper. Det är naturligtvis inte möjligt i ett fritt och pluralistiskt demokratiskt samhälle. Vi kommer noggrant att följa hur det går i Frankrike. Det finns behov för en liknande insats i Sverige också, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Publiceringen av Charlie Hebdos första nummer efter terrorattacken mot redaktionen föranledde en mängd olika reaktioner från individer och grupperingar.

Reportrar utan gränser är i kontakt med företrädare för religiösa samfund för att samla underskrifter till deklarationen.

Frankrike ligger på plats 39 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.