Reporter från Myanmar arresterad i Yangon efter att ha hållit sig gömd i fyra månader

Ma Thuzar is seen covering and live-streaming anti-junta demonstrations (photo: Twitter / RSF).

Reportrar utan gränser efterlyser omedelbar och ovillkorlig frigivning av Ma Thuzar, en journalist som godtyckligt arresterats på oklara grunder i Yangon, Myanmars största stad, efter att ha hållit sig gömd i fyra månader.

Thuzars familj och hennes kollegor fick vänta i fem dagar i ovisshet efter att hon blev hämtad i sitt hem på morgonen den första september. Polisen bekräftade den femte september att hon hade arresterats men utan att förklara på vilka juridiska grunder hon arresterats eller att tala om vart hon hålls i förvar.

Ma Thuzar, som arbetade för Myanmar Pressphoto Agency och för Friday Times News Journal  talade om för RSF, innan hon arresterades, att hon hade filmat de stora gatuprotesterna som var ett resultat av militärkuppen den första februari. Det var delvis på grund av att hennes filmer sändes på Fridays Times som de fick stänga ner den 16:e april.

Den första maj i år anlände 40 poliser till Thuzars hem för att arrestera henne med hjälp av en häktningsorder från den regionala militära styrkan i Myanmar. I hennes frånvaro arresterade de hennes make, en pensionerad journalist. Han frigavs fem dagar senare. Det var denna kupp, som den militära styrkan vägrade erkänna, som tvingade Ma Thuzar att gå under jorden.

51 journalister kvar i arrest

– Vi kräver omedelbar och ovillkorlig frigivning av Ma Thuzar, som arresterats och kvarhållits godtyckligt, säger Daniel Bastard, chef på RSF´s Sydostasienkontor.

– Det sätt som hon har behandlats på är olagligt, brutalt och omänskligt och speglar de handlingar som militärjuntan utsatt alla journalister i Myanmar för de senaste sju månaderna. På detta vis kränker Myanmar de mest grundläggande lagliga principerna och vi vädjar därför till de internationella samfunden att tvinga fram riktade sanktioner mot de ansvariga för dessa upprepade övergrepp.

Ma Thuzars är nu en av 51 journalister i förvar i Myanmar, enligt RSFs sammanställning.  Zaw Moe Oo, en journalist som arbetar som frilans åt det promilitära nyhetsbolaget Eleven Media arresterades också  i södra Myeik-regionen den första september, men släpptes fri efter två dagar.

Förra månaden rapporterade  RSF om att Sithu Aung Myint, en politisk kommentator för tidskriften Frontier Myanmar och Radiokanalen Voice of America blev arresterad av polisen den 15:e augusti i en lägenhet i en stadsdel, Bahan, Yangon där han hade gömt sig. Htet Htet Khine, programledare för programmet ”Khan Sar Kyi” (”Känn det” på burmesiska) på BBC Media Action, blev också arresterad i samma kupp.

Myanmar är rankad som land nummer 140 av 180 i RSF´s Pressfrihetsindex.