Reporter från Myanmar får ytterligare tio års fängelse för att ha bevakat protester

Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter, i Myanmar, Tom Andrews, att ta upp fallet med den videojournalist som just har dömts till ytterligare tio års fängelse på grund av terroranklagelse för att ha rapporterat från en flashmob-protest i Yangon. Den särskilda FN-rapportören bör trycka på för nya sanktioner mot Myanmars generaler, säger RSF.

Hmu Yadanar Khet Moh Moh Tun, som är videoreporter på Myanmar Press Photo Agency, mottog kännedom om det tioåriga straffet den 26 maj där hon befinner sig i Insein-fängelset, ett ökänt fängelse beläget i en förort till Yangon, Myanmars största stad.

Hennes advokat, som vill vara anonym, berättar för RSF att Hmu Yadanar dömdes enligt artikel 50 (j) i Myanmars terrorismlag, som straffar ”finansiering av terrorism”. Hmu Yadanar dömdes redan i december förra året till ett treårigt fängelsestraff. Hennes påstådda brott var att filma en flashmob-liknande protest i Yangon den 5 december 2021 som hade organiserats på sociala medier. Trots att hon fick allvarliga huvud- och benskador när soldater körde över henne med ett militärfordon när hon filmade protesten, har hon suttit fängslad sedan dess.

– Genom att döma Hmu Yadanar till ytterligare tio år i fängelse har militärjuntan ledd av general Min Aung Hlaing återigen visat vilken extrem omfattningen av terror som reportrar utsätts för i Myanmar. Vi uppmanar Tom Andrews, FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Myanmar, att ta upp detta symboliska fall för att söka effektiva internationella sanktioner mot dess militära härskare, säger Daniel Bastard som är chef för RSF:s verksamhet i Asien och Stilla havet.

Hmu Yadanar är en av totalt 70 journalister och mediearbetare som för närvarande hålls i Myanmars fängelser, enligt RSF:s pressfrihetsbarometer.

Bild: Twitter – Daniel Bastard / RSF