Reporter hittad död i Aceh

– Vi känner med Darmas familj, och uppmanar myndigheterna att göra allt för att ta reda på vad som hänt honom, och inte utesluta att mordet har att göra med hans arbete, säger Reportrar utan gränser.

– Polisen i området måste göra allt de kan för att garantera att andra journalister inte utsätts för fara. Vi är bekymrade över journalisters situation i Indonesien, och speciellt i västra Papua. Hur Sahlan dog är fortfarande oklart. Hans kropp hittades i Lawe Two, i Aceh-provinsen på ön Sumatra. Hans fru tror att han blev mördad, och att kroppen sedan placerades i diket där han hittades. Kroppen var skadad och hon säger att han fick ett argt samtal om en av sina artiklar  någon månad innan han dog. Polisen undersöker hans död, och enligt obduktionen dog han av ett slag mot huvudet, och hade skador i ansiktet.  Bromsmärken har hittats nära hans kropp.

Flera journalister har den senaste tiden blivit utsatta för övergrepp i Indonesien. Peter Zamecnok, journalist från Tjetjenien, greps den 8 februari när han fotograferade en demonstration i Manokwari, i västra Papua. En talesperson för lokalpolisen förklarade det med att Zamecnik var i landet på turistvisum. Snart beslutas det ifall han blir utvisad ur landet eller ej. Andri Jufri, en ung indonesisk journalist som jobbar på TV-stationen Kompas blev brutalt misshandlad. Ett motorcykelgäng stannade och misshandlade honom när han var på väg hem den 5 februari.  En nyhetshemsida, VIVAnews, förklarar misshandeln med att motorcykelgäng inte gillar när journalister granskar dem, eller deras olagliga motorcykeltävlingar.

Informationsministen i Indonesien har samtidigt berättat att anonyma och ’aggressiva’ twitterkonton ska blockeras. Han gav inga detaljer, men enligt Indonesiens informationslag kan material blockas som har med hot, pornografi eller spel att göra.

Indonesien är rankat som land 146 av 179 länder i Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex. Under 2011 så dödades två journalister, fem kidnappades och arton attackerades bara i Västra Papua-regionen. 

Utländska journalister som vill besöka regionen måste ansöka i förhand hos informationsministeriet. Handläggning av pressackrediteringar tar ofta långt tid och de som beviljas ackreditering måste gå med att besöket sker i sällskap av myndighetspersoner. Endast tre pressackrediteringar beviljades till Västra Papua förra året.