Reporter mördad efter bevakning av knarkgäng

– Det är mycket troligt att mordet på Jamal Uddin var kopplat till hans bevakning av lokala knarkligor, säger Reportrar utan gränser.

– De ansvariga måste identifieras och ställas inför rätta utan dröjsmål. Vi undrar varför polisen inte gav Jamal Uddin skydd med tanke på att han uppgett att han mottagit dödshot.

Mordet är det senaste i en serie av särskilt brutala attacker mot journalister i Bangladesh. Journalisten ABM Fazlur Rahman från dagstidningen Samakal och flera reportrar på BDnews24.com föll offer för våld förra månaden men istället för att reagera mot attackerna, så bidrar myndigheterna till hoten mot journalister genom att attackera dem, arrestera dem och lagföra dem.

– Vi uppmanar det internationella samfundet sätta press på den bangladeshiska regeringen för att få stopp de växande trakasserierna och för att uppfylla sina förpliktelser att skydda yttrandefriheten, säger Reportrar utan gränser.

Jamal Uddin, 32 år, fördes bort från sitt hem vid elvatiden på kvällen den 15 juni av personer som tog honom till Kashipur Bazar, där de lemlästade honom med knivar och machetes och sedan övergav honom. Invånare i området tog honom i ilfart till Jessore Medical College Hospital, där han avled till följd av skador på ben, händer och ögon.

Mordet har troligen begåtts av en lokal knarkliga, som redan hade hotat att döda honom. Hoten kom efter att Jamal Uddin skrivit artiklar om ligans knarkaffärer.

Den engelskspråkiga dagstidningen Daily Star rapporterar att polisen hittade en blodig machete och handduk hemma hos den lokala knarkkungen Tota Miah och att hans hustru Lata Begum greps. Tota Miah lyckades dock fly från polisen.

Representanter från lokal medier demonstrerade i Sharsha den 16 juni med krav på att de ansvariga för mordet på Jamal Uddin måste gripas.

I en orelaterad utveckling utfärdade en domstolstribunal, som har till uppgift att utreda brott som begåtts under frihetskriget i Bangladesh 1971, den 14 juni en arresteringsorder mot Mir Quasem Ali, chef för Diganta Media Corporation. Två av gruppens medier, tidningen Naya Diganta och Diganta TV, har kritiserat tribunalen.

Våld mot medier har eskalerat sedan början av året i Bangladesh, som är rankad 129:e av 179 länder i 2011-2012 Reportrar utan gränser pressfrihetsindex.