Reporter skjuten i Nigeria

Organisationen uppmanar myndigheterna att göra allt för att säkerställa att de ansvariga identifieras och ställs inför rätta.

– Akogwus död är särskilt chockerande eftersom han inte var offer för bombningarna utan sköts ner kort därefter när han försökte rapportera om händelsen. Han är den andra journalisten som dödats av Boko Haram, efter Zakariya Isa som blev skjuten utanför sitt hem den 22 oktober 2011 i Maiduguri, en stad i norra Nigeria, säger Reportrar utan gränser.

– Förutom att anfalla regeringens byggnader och kyrkor, så som Boko Haram gjorde på juldagen, har de nu visat en ny sida av våldet där de även blivit en fiende för journalister och medier. Vi fördömer mordet på Akogwu, och sänder våra kondoleanser till han familj, kollegor och vänner. Vi uppmanar även myndigheterna att snabbt vidta åtgärder för att skydda journalister, säger Reportrar utan gränser.

Akogwu, 31 år, var korrespondent i Kano för Channels TV. Han dödades av en oidentifierad beväpnad man när han försökte intervjua offer utanför Farm centrala polisstation på, Justice Dahiru Musdapher Road, ett av målen för självmordsbombningarna.Akogwu var från Aiodio, i Otikpa delen av Ogbadibo-distriktet, i den sydöstra delstaten Benue. Efter att han för tre år sedan började arbeta för Channels TV i Abuja skickades han till Kano. Han har aldrig varit hotad och hade just fått en utmärkelse från stationens ordförande för hans kvalitétsarbete. President Goodluck Jonathan, som har lovat att få stopp på Boko Harams attacker, sände sina kondoleanser till Akogwus familj.

Minst 166 människor dödades i de totalt cirka 20 explosionerna den 20 januari på åtta olika strategiska platser i Kano, som inkluderar polishuset, en av underrättelsetjänstens byggnad, immigrationsdepartementets byggnad och en högt uppsatt polisofficers hus. Boko Haram påstods ligga bakom bombningarna, som med nästan all säkerhet också är ansvariga för mordet på Akogwu.

Kroppen av radiojournalisten, Nansok Sallah, hittades den 19 januari i en flod under en bro på Zaramagada-Rayfield vägen, 200 meter från en militär kontrollstation i Jos, delstatens Plateaus huvudstad, där han arbetade på Highland FM. Eftersom ingenting av värde togs från honom befarar hans kollegor att han utsatts för ett riktat mord, dock är dödsorsaken och eventuella motiv fortfarande okänt. Sallah arbetade i Langtangs norra område i delstaten Plateau, för Highland FM under tre år och var värd för programmet, Highland profil. Han hade inte fått några hot.

Reportrar utan gränser uppmanar myndigheterna att genomföra en grundlig utredning och att göra sitt yttersta för att belysa Sallahs död.