Reportrar utan gränser anmäler blockering av exilradiostation

En piratsändare började blockera stationens sändningar den 14 augusti. Satellitoperatören Arabsat reagerade genom att stänga ner radiostationen eftersom den blockerade och störde andra stationers mottagning. Radio Erena kunde återuppta sändningarna den 2 september, men blev avstängd igen redan två dagar senare då störningssändarna återkommit.
Stationens hemsida (www.erena.org) utsattes för en cyberattack den 28 augusti. Mer information finns här: http://en.rsf.org/eritrea-rwb-backed-satellite-radio-station-06-09-2012,43344.html
– Radio Erenas program går inte längre att höra i Eritrea eftersom satellitsändningen har varit nedstängda i över tre månader, säger Reportrar utan gränser.
– En juridisk undersökning måste inledas i Frankrike med avsikt att bedöma varifrån attacken kommer och åtala de ansvariga, såväl gärningsmän som anstiftare. Vi har gjort den här anmälan för att komma tillrätta med alla omständigheter kring det här brottet: var blockeringen kommer ifrån och vilka som har beordrat den.
– Man har kunnat spåra störningarna och de kommer inifrån Eritrea. Regeringen måste ha genomfört det här för att tysta ner oberoende medier som uppenbarligen är störande för dem.
– Men President Issaias Afeworkis regering kommer inte att komma undan med det här. Anmälan vi gjort understryker att det här är olagligt. Det är inte det sista de hör från vare sig Radio Erena eller Reportrar utan gränser.
Personalen på Radio Erena har kunnat återställa sin hemsida och skapa spegelsidor under tiden. Men satellitsändningarna har inte återupptagits, så stationen kan fortfarande inte höras i Eritrea eller någon annanstans på Afrikas Horn.
För tillfället sänds Radio Erena på internet, men bara eritreaner i andra delar av världen har tillgång till sändningarna eftersom internet inte är tillräckligt utvecklat i Eritrea.
Som Paris-baserad radiostation faller Radio Erena under en konvention som antagits av Frankrikes Högre Råd för Sändningsmedier (CSA). Anmälan uppger ”störning av radiosändning utförd av en auktoriserad tjänst” och ”störning av automatiserade system för databehandling” under paragraf L.39-1 i Lagen för Elektronisk kommunikation och paragrafer 323-2 och 323-5 i brottsbalken.
Radio Erena i fransk och internationell press:
– “Radio Erena kämpar för sina sändningar” (Libération):
http://www.liberation.fr/monde/2012/09/03/erythree-radio-erena-bec-et-ondes_843532
– “Radio Erena, den fria rösten som Eritrea vill tysta” (Le Monde):
http://www.lemonde.fr/afrique/article/2012/09/13/radio-erena-la-voix-libre-que-l-erythree-veut-baillonner_1759405_3212.html
– “Radio Erena är den enda oberoende radiostationen i Eritrea, så det är ingen överraskning att de inte tycker om den.” (Intervju med Biniam Simon av Sonia Rolley, RFI):
http://www.rfi.fr/afrique/20120922-radio-erena-unique-radio-independante-emet-erythree-normal-ils-aiment-pas-biniam-simon