Reportrar utan gränser anmäler Facebook för vilseledande affärsmetoder

I en anmälan inlämnad igår till Åklagarmyndigheten i Paris, Frankrike, anklagar Reportrar utan gränser (RSF) Facebook för vilseledande affärsmetoder. Techjättens löften till användarna om en ”säker” och ”felfri” online-miljö går inte ihop med den storskaliga spridningen av hat, desinformation och uppmaningar till våld som sprids på plattformen.

Med hjälp av expertanalyser, personliga vittnesmål och uttalanden av tidigare Facebookanställda visar RSF:s anmälan att det Kalifornienbaserade företaget ljuger för sina konsumenter och tillåter desinformation och spridning av hat, bland annat mot journalister. Detta tvärtemot vad de säger i sina användarvillkor och annonser.

Anmälan görs i Frankrike för att de franska konsumentlagarna passar för detta, men även för att plattformen har 38 miljoner användare i landet, varav 24 miljoner använder plattformen dagligen. Eftersom Facebooks användarvillkor är detsamma i hela världen skulle en dom i Frankrike få globala konsekvenser. RSF planerar liknande anmälningar i andra länder.

Anmälan riktar sig specifikt mot Facebook Frankrike och Facebook Irland. Enligt den franska konsumentlagstiftningens paragrafer L121-2 till L121-5 anses marknadsföring vara vilseledande ”om den bygger på falska uttalanden, påståenden eller påpekanden, eller om den på annat sätt kan anses vara missvisande”. Det gäller särskilt med hänsyn till ”produktens eller tjänstens huvudsyfte” eller ”en annonsörs löften”. Straffet är böter upp till 10 procent av företagets årsomsättning.

I sina användarvillkor åtar sig Facebook att ”upprätthålla en säker, trygg och felfri miljö”, som inte kan användas till något ”som är olagligt, vilseledande, diskriminerande eller bedrägligt”. I sina communityregler åtar sig Facebook att ”se till att det innehåll som användarna ser på Facebook är äkta”.

I en tidningsannons i Frankrike i början av året skröt Facebook om att plattformen erbjöd ”detaljerad och uppdaterad information för att bättre kunna bekämpa pandemin”. Techjätten påstår också att den jobbar med regeringar och internationella organisationer för att ”sprida trovärdig information om covid-19”. Det är långt ifrån vad som sker i verkligheten.

Den ideella organisationen First Draft, som bildades 2015 för att bekämpa desinformation på nätet, pekade nyligen ut Facebook som ett nav för konspirationsteorier om vaccinering bland fransktalande grupper. Enligt organisationen German Marshall Fund hade Facebooks länkar till vilseledande sajter 1,2 miljarder interaktioner, bara under förra årets tre sista månader. Enligt en rapport från FN-organet UNESCO ansåg kvinnliga journalister förra året att Facebook var den minst säkra av de fem mest använda digitala plattformarna.

För att backa upp sin anmälan har RSF tagit fram en rad expertutlåtanden i form av rapporter som ytterligare bekräftar vidden av problemet.

När det kommer till näthat handlar en rapport om aktiviteten på den franska satirtidningen Charlie Hebdos Facebooksida efter att tidningen publicerat sitt ”Tout ça pour ça”-nummer (Allt detta för detta) i september förra året. RSF kunde då registrera dussintals kommentarer med förolämpningar, hot och uppmaningar till våld mot tidningen och dess journalister.

En annan rapport som rör näthat tar upp det franska tv-programmet Quotidien och de hot- och hatmeddelanden mot programmets journalister, som publicerades på flera öppna Facebooksidor, liksom hot mot den franska lokaltidningen L´Union där en av tidningens reportrar i februari i år misshandlades allvarligt. Tidningen har i RSF:s anmälan bidragit med ett uttalande om de hot om våld som tidningens reportrar utsatts för på Facebook.

När det kommer till desinformation tillhandahåller RSF också två rapporter från december förra året. Rapporterna visar hur lätt det är att få tillgång till en betydande andel desinformation om covid-19 på Facebook. Till exempel hade fem olika inlägg om den konspiratoriska filmen Hold up fler än 4,5 miljoner visningar på två månader, och då fanns det ändå fler inlägg som inte räknats in.

En annan film, Manigances-19, som också den innehåller lögner om covid-19, visades i genomsnitt 4 000 gånger per dag i två månader, enligt nyhetsbyrån AFP. RSF:s anmälan tar även upp ett inlägg med en länk till en film med titeln UN member Claire Edwards denounces the planned covid-19 genocide (censored), som visats för närmare 400 000 Facebookanvändare.