Reportrar utan gränser avblockerar 80 censurerade mediesajter i 24 länder

När Världsdagen mot cybercensur infaller den 12 mars har Reportrar utan gränser avblockerat till mer än 80 webbplatser i 24 länder. Många ryska medier kan återigen nås, och en kamp pågår för att få upp blockerade nyhetssajter i Kina.

Reportrar utan gränsers projekt Operation Collateral Freedom lanserades 2015 för att bekämpa mediacensur online. Sedan dess projektet gett tillgång mer än 80 mediesajter i länder där de censurerades.

Verksamheten pågår i 24 länder runt om i världen, inklusive Ryssland, Belarus, Kina, Myanmar och flera afrikanska länder som Togo och Mali.

Genom Operation Collateral Freedom speglas webbplatser på servrar utanför ”pressfrihetsförbrytarnas” jurisdiktion. På så vis har nationella och internationella medier kunnat kringgå godtycklig censur. Nästan hälften av de drygt 80 sajterna har öppnats upp igen under det senaste året.

Operation Collateral Freedom har nått en ny nivå och vi måste tyvärr hjälpa ett växande antal medier. Tillgången till onlineinformation försämras överallt i världen, särskilt i auktoritära länder med Ryssland och Kina i spetsen. Att skapa speglade webbplatser kompletterar utbudet av lösningar som tillhandahålls av RSF för att komma åt onlineinformation och göra det möjligt för media att snabbt återknyta kontakten med sina läsare, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar utan gränser (RSF).

Sedan invasionen av Ukraina inleddes för ett år sedan har Ryssland upprepade gånger använt den statliga censurmyndigheten Roskomnadzor  för att blockera ryska och utländska nyhetssajter som förmedlar oberoende, tillförlitlig och kvalitativ nyhetsrapportering.

– Tack vare Operation Collateral Freedom har inte mindre än 17 ryska medier avblockerats, inklusive Holod, en oberoende nyhetsplattform, och Kavkaz Uzel, en webbplats som specialiserar sig på att rapportera från Kaukasus, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

De ryskspråkiga webbplatserna från det franska TV-företaget RFI och det tyska TV-företaget Deutsche Welle har också avblockerats, liksom ett av de ledande oberoende ryska nyhetsbyråerna Meduza.io, som är baserat i Lettlands huvudstad Riga.

– Efter den 24 februari 2022 etablerade Ryssland militär censur. Ryska myndigheter blockerade alla oberoende medier. Men i fallet Meduza misslyckades Kreml. Vi kan fortfarande sända i Ryssland till miljontals av våra följare. Den infrastruktur som tillhandahålls av RSF för vår mobilapp är en viktig del av framgången, säger Meduzas redaktör Ivan Kolpakov.

Mer än en miljard förfrågningar* har skickats till Meduzas olika spegelsidor sedan februari 2022, ett rekord när det gäller användningen av Operation Collateral Freedom.

*Varje sida behöver flera förfrågningar för att kunna visas, beroende på antalet element som den består av (text, foton, videor, länkar och så vidare).

RSF kämpar mot Kina

I början av 2023 inledde RSF också ett stort arbete med att kringgå Kinas stora brandvägg och avblockera de många kinesiska nyhets- och informationssajter som har tagits ned från Kinas nationella internet. En första våg av webbplatser har redan avblockerats.

Nio kinesiska sajter som specialiserat sig på att rapportera kränkningar av mänskliga rättigheter, inklusive Civil Rights & Livelihood Watch, Weiquanwang och det tibetanska Tibet Post International som produceras i exil, är tillbaka online. Andra kinesiska medier kommer snart att avblockeras. Deras webbadresser kommer att offentliggöras när de åter är online.

Ryssland ligger på plats 155 och Kina på plats 175 i Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex för 2022.