Reportrar utan gränser avstängda från Facebook

Reportrar utan gränsers  (RSF Sveriges) officiella Facebook-konto har sedan en tid tillbaka varit avstängt utan tydlig förklaring. Trots att vi tagit flera kontakter med Meta har företaget inte återställt vårt konto.

– I den digitala rymden kan ingen höra dig skrika. Att Meta inte lyssnat på oss och stängt ned vårt konto försvårar vår kamp för pressfriheten. Det går inte att komma i kontakt med nätjätten. Det är som Davids kamp mot Goliat. Det känns till en början hopplöst, men om jätten ignorerar sina användare allt för länge kan det leda till dennes fall, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser.

Reportrar utan gränsers konto utsattes för ett par månader sedan för en hackerattack.
Efter flera veckors kontaktförsök kunde Reportrar utan gränser inleda en dialog med Meta om att återställa kontot. Plötsligt avbröts dock denna dialog då företaget slutade svara på våra frågor. I dagsläget har inte Reportrar utan gränser något Facebookkonto. Det försvårar vårt arbete för att stärka pressfriheten då vi inte kan nå ut till våra följare längre.

Vårt Instagramkonto och våra andra plattformar fungerar som vanligt, men i dagsläget når vi inte ut till Facebookföljarna vilket försvårar vårt arbete för att stärka pressfriheten.

Facebook och andra sociala medieföretag har kritiserats då deras plattformar använts för systematiska trakasserier och hot mot journalister.  Maria Ressa, som tillsammans med den ryska journalisten Dmitrij Muratov tilldelades Nobels Fredspris 2021, har upprepade gånger varnar för de effekter som sociala mediaplattformar kan få ha. Hotet mot demokratin kommer, enligt henne, inte enbart från auktoritära stater utan även från medieplattformar som Facebook, vilket hon själv fått känna av som grundare av den filippinska nyhetssajten Rappler.

– I officiella uttalande från Meta brukar det heta att de värnar demokrati och pressfrihet. Men det räcker inte att prata. Vi vet att det finns problem med polarisering, hot och hat på plattformen. Att de nu stängt ned vårt konto och inte svarar på våra meddelanden får oss att fundera på exakt vilket sätt de värnar om dessa två viktiga värden, säger Erik Larsson.

Foto: Jonas Gratzer