Reportrar utan gränser bygger ut bibliotek för censurerade texter i Minecraft

Ett bibliotek byggt i Minecraft med censurerade texter.

Med anledning av den internationella dagen mot cybercenus, den 12 mars, har Reportrar utan gränser (RSF) byggt ut sitt bibliotek för censurerade texter, The Uncensored Library, med två rum. Nu kan besökarna även läsa censurerade texter från Brasilien och Belarus.

The Uncensored Library öppnade dörrarna för exakt ett år sedan. Det är ett digitalt bibliotek på en ö i dataspelet Minecraft där besökarna kan läsa texter som blockerats eller censurerats i de länder där de skapats, på engelska och originalspråk.

Förra året publicerades texter från Egypten, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien och Vietnam. Från och med idag, den 12 mars 2021, finns också texter från Brasilien och Belarus.

– Sedan det riggade valet i Belarus, i augusti förra året, har Alexandr Lukasjenko antagit en hård linje mot journalister. Hans regim vill hindra människor inte bara i Belarus, utan även i andra länder från att själva kunna skapa sig en bild av situationen i landet genom oberoende källor. Med The Uncensored Library har vi tillgängliggjort några av dessa texter med hjälp av dataspelet Minecraft, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Sedan det öppnades förra året har fler än 20 miljoner spelar från 165 länder besökt The Uncensored Library för att informera sig om pressfrihet världen över. Många av besökarna är själva från länder där censuren frodas.

Biblioteket är ett pågående projekt. De senaste två månaderna har experter från Blockworks, som skapar innehåll i Minecraft byggt ut biblioteket med två paviljonger inne i spelet. Dessa rum innehåller nu texter från Belarus och Brasilien.

Blockerat innehåll i Belarus och censur i Brasilien

Regimen i Belarus kontrollerar all tv och de flesta tidningar i landet. Oberoende information hittas främst på nyhetssajter på nätet och via medier i andra länder. De journalister som jobbar för dessa medier gör så under tuffa förhållanden.

Natallia Radzina är chefredaktör på Charta97, som är en populär nyhetssajt som jobbar med oberoende bevakning av den politiska situationen i Belarus. Hon och sajten är under ständig attack från regimen i Belarus.

Charta97 har varit blockerad i Belarus sedan 24 januari 2018 och Natallia Radzina har levt i exil sedan 2011. Det går nu att hitta Charta97:s artiklar om förtrycket mot journalister i The Uncensored Library. Belarus är rankat på plats 153 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex.

Brasilien är ett av de farligaste länderna i Latinamerika för journalister. Sedan president Jair Bolsonaro tillträdde 2019 har journalister tvingats utstå ständiga trakasserier, attacker och desinformation. The Uncensored Library publicerar nu texter från de oberoende nyhetssajterna Grupo Gente Nova (GGN) och The Intercept.

Liksom många andra medier i Brasilien har GGN utsatts för rättsliga trakasserier uppbackade av Jair Bolsonaros antimediaretorik. I flera fall står presidentens allierade bakom anmälningarna.

En domare i Rio de Janeiro beordrade förra året GGN:s grundare Luis Nassif och reportern Patricia Faermann att avpublicera elva artiklar. Artiklarna handlade om banken BTG Pactuals misstänkta brottsliga aktiviteter. Domaren dömde först till bankens fördel. I en andra instans kunde artiklarna återpubliceras, men banken har överklagat.

I november förra året ålades journalisten Nayara Felizardo, vid sajten The Intercept, att avpublicera en artikel som visade på de nära kopplingarna mellan en politiker och domarna i valmyndigheten i delstaten Amazonas. The Intercept valde att återpublicera artiklarna och kämpar fortfarande för att kunna hålla dem online. Brasilien rankas på plats 107 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex.

Online-visning av biblioteket

Minecraft är ett av världens mest framgångsrika dataspel, som spelas av fler än 126 miljoner personer i månaden. The Uncensored Library har fått stor uppmärksamhet bland spelarna sedan det lanserades för ett år sedan. Det finns idag fler än 400 Youtubefilmer där spelare presenterar projektet.

Idén till biblioteket kom från den tyska reklambyrån DDB Germany. Minecraftspelare får tillgång till biblioteket via en server på visit.uncensoredlibrary.com.

The Uncensored Library kan också laddas ner via kampanjsajten www.uncensoredlibrary.com för att lägga upp på en egen server. Fler än 300 000 personer har redan laddad ner det, vilket omöjliggör all form av censur av biblioteket. The Uncensored Library finns också på sociala medier under hashtagen #TruthFindsAWay.

RSF anordnar en invigning av de nya rummen den 12 mars, 16.00 via plattformen BigBlueButton. Förutom Blockworks grundare, James Delany, deltar även journalister från Brasilien, som själva berättar som hur de råkat ut för censur. Det går samtidigt bra att besöka andra rum i biblioteket.

Invigningen sänds live på RSF Internationals sociala medie-kanaler och kommer även att finnas tillgänglig på https://youtu.be/6l3KHRTYutU.

Den internationella dagen mot cybercensur kom till på initiativ av Reportrar utan gränser och Amnesty International den 12 mars 2008, för att uppmärksamma hur regeringar och makthavare världen över försöker censurera journalister på internet.