Reportrar utan gränser fördömer attacker mot journalister i USA

En man viftar med en flagga med texten Black Lives Matter. Han står på en CNN-skylt. Bilden är från protesterna mot polisen som dödade George Floyd utanför CNN den 29 maj, 2020

De senaste dagarna har minst 68 rapporter om attacker mot journalister i ett 30-tal städer i USA kommit in, med anledning av de pågående protesterna. Reportrar utan gränser fördömer attackerna och uppmanar myndigheterna att skydda journalisterna, så att de kan utföra sina arbeten.

Efter att tre CNN-reportrarna gripits i direktsändning, i Minneapolis den 29 maj, har klimatet hårdnat för de journalister som rapporterar kring de landsomfattande protesterna i USA. Protesterna startade efter att en polis dödat George Floyd, en obeväpnad svart man, den 25 maj. Via verktyget US Press Freedom Tracker har Reportrar utan gränser (RSF) kunnat registrera 68 dokumenterade fall där journalister attackerats med gummikulor och pepparspray, bliv slagna, hotade och fått kameror och fordon vandaliserade, bara för att dom utför sitt jobb.

– Donald Trumps demonisering av medier i USA har nu efter flera år lett till att poliser griper och attackerar tydligt identifierade journalister, och att även demonstranter ger sig på reportrar. Vi har länge varnat för att Trumps agerande skulle leda till fysiska angrepp. Konsekvensen är nu helt öppen fientlighet mot media, och ett riktat våld mot journalister som inte skådats på länge. Reportrar utan gränser uppmanar myndigheterna i USA att skydda journalister och leva upp till de grundläggande principer om pressfrihet som USA är byggt på, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Till de mest allvarliga händelserna räknas:

Lina Tirade blev blind på ena ögat efter att hon blivit skjuten med gummikula av polis medan hon fotograferade protesterna. Detta skedde i Minneapolis.

I Pittsburgh attackerades fotografen Ian Smith av demonstranter. På Twitter beskriver han hur protestanter slog och sparkade honom, samt förstörde hans kamera.

Briana Whitney blev tacklad under sändning av en manlig demonstrant. Låt oss göra vårt jobb, vädjar Briana till tittarna.

Liland Vitters och hans medarbetare blev knuffade, träffade av projektiler (skott) och jagades av demonstranter utanför Vita huset i Washington D.C.

Också Expressens journalist, Nina Svanberg, träffades i fredags av en förmodad gummikula av polisen, under oroligheterna i Minneapolis.

Journalister har också fängslats och gripits av polis runt om i landet. I Las Vegas har så väl frilansjournalisten Bridget Brenner som fotografen Ellen Schmidt kvarhållits i arrest över natten, vilket omöjliggjort deras journalistiska uppdrag.

Reportrar utan gränser uppmanar politiker och myndigheter i USA att ge polisen tydliga riktlinjer om att inte gripa, sikta på eller rikta attacker mot journalister, utan att istället göra allt för att skydda dem, så att de kan utföra sina arbeten.

USA rankas på plats 45 av 180 i Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex.