Reportrar utan gränser fördömer attacker på journalister och medier i Gaza

moske i gaza

På kort tid har minst sju journalister skadats efter israeliska attacker i Jerusalem och Gaza. Israeliska bombanfall har också förstört 21 medieföretag. Reportrar utan gränser fördömer Israels våld mot journalister och påminner om att journalister under inga omständigheter ska behandlas om parter i en väpnad konflikt.

Minst sju journalister har skadades av gummikulor avlossade av israeliska soldater som försökte skingra demonstranter från tempelberget, i Jerusalem, den 7 maj. De skadade är fyra palestinska frilansjournalister – Saleh Zighari, Atta Awisat, Baraah Abo Ramouz and Abdul Afu Zughayer – och tre fotojournalister från den turkiska nyhetsbyrån Anadolu – Turgut Alp Boyraz, Mustafa Al-Kharouf och Faiz Abu Rmeleh.

Den 7 maj attackerade israelisk polis även den palestinska frilansjournalisten Ibraheem Sinjlawi vid fyra olika tillfällen, när de försökte hindra honom från att filma sammanstötningar mellan de boende och polisen i bostadsområdet Sheikh Jarrah, i östra Jerusalem.

Sammanstötningar i Sheikh Jarrah triggades av ett domstolsbeslut att vräka de palestinska invånarna i området. Journalisterna Mahmoud Maatan och Ahmed Al-Safdi greps också tillfälligt när det försökte bevaka sammanstötningarna.

En distraktionsgranat sköts mot den turkiska fotojournalisten Esat Firas den 10 maj, samtidigt som tårgasgranater sköts mot frilansjournalisternas Usaid Amarneh, Mohammad Samreen, Liwa Abu Armila, Ethar Abu Gharbia och Ahmed Jaradat. Ett filmklipp visar även hur den palestinska frilansjournalisten Ramit Al-Khatib pressas upp mot en vägg och misshandlas av israelisk polis.

– Palestinska journalister har redan länge kämpat med att jobba under de tuffa villkor som israeliska myndigheter tvingat på dem, och när nu våldet åter blossar upp är de också de som befinner sig längst fram vid frontlinjen. Vi vädjar till de israeliska myndigheterna att avstå från att bruka våld mot palestinska reportrar, som inte ska behandlas som part i konflikten, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Efter att Hamas skjutit raketer mot Jerusalem förstörde det israeliska flygvapnet Al-Jawhara-byggnaden, på tio våningar, i Gaza city, den 12 maj. I byggnaden hade 14 mediabyråer sina kontor, bland annat den palestinska tidningen Palestine Daily News och den arabiska tv-kanalen Al-Araby.

Den 13 maj förstördes också Al-Shorouk-byggnaden, på 14 våningar, i Gaza city, av det israeliska flygvapnet. Här hade sju andra medieföretag sina kontor, som radio- och tv-stationen Al-Aqsa. Enligt Israel slog man till mot byggnaden för att Hamas bedrivit spion-, propaganda- och underrättelseverksamhet i byggnaderna.

Israel rankas på plats 86 av 180 och Palestina på plats 132 i RSF:s pressfrihetsindex 2021.