Reportrar utan gränser fördömer hot mot karikatyrtecknare i Sverige och Ungern

Två karikatyrteckningar

En ungersk och en svensk karikatyrtecknare har på kort tid utsatts för hatkampanjer efter att ha skojat om religion och politiska företrädare. Reportrar utan gränser ser hatet och hoten som oacceptabla försök att påverka yttrandefriheten inom EU.

Den 28 april publicerade den ungerska tidningen Népszava en karikatyrteckning som gjorde sig lustig över den ungerska regeringens politik för att bekämpa coronapandemin. Teckningen föreställer chefen för den ungerska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten som står inför Jesus på korset och säger att de som dött av coronaviruset skulle ha dött ändå.

Teckningen är ritad av Gábor Pápai, som inte tvekar att göra narr av den ungerska regeringens särskilda arbetsgrupp för att bekämpa coronaviruset. Hans hån har framför allt orsakat ramaskri bland parlamentariker från Folkets kristdemokratiska parti (KDNP), allierade med regeringspartiet Fidesz. Den ungerska ministern för förföljda kristna grupper, Tristan Azbei anklagar Gábor Pápai för hädelse och har hotat med att polisanmäla både honom och tidningen.

Såväl konservativa parlamentsledamöter som regeringsvänliga medier driver en hat- och påtryckningskampanj mot Gábor Pápai. En radiostation ska ha uppmanat honom att berätta var han bor eftersom det är ”så många som skulle vilja besöka honom.”

I Sverige har karikatyrtecknaren Mahmoud Abbas utsatts för hat och hot genom tusentals meddelanden och inlägg på sociala medier. Detta sedan han den 20 april publicerade en karikatyr om det fallande priset på olja.

På Mahmoud Abbas teckning syns den saudiarabiska kronprinsen Mohammed Bin Salman springa ner för en brant backe framför ett oljefat i fritt fall. Att kritisera kungen, kronprinsen eller saudiarabiska politiker likställs i Saudiarabien med ett angrepp på den officiella bilden av kungahuset, dess institutioner och symboler.

Mahmoud Abbas är svensk medborgare. Han tecknar regelbundet för bland annat Al Jazeera. En del av hatkampanjen mot honom handlar om att han ursprungligen kommer från Palestina. Saudiarabien har finansierat flera biståndsprojekt i Palestina, varför många kritiker anser att Mahmoud Abbas uttrycker otacksamhet gentemot Saudiarabien.

Samtidigt är flera av de hot som riktas mot Mahmoud Abbas personliga. Han hotas med döden och man har publicerat privata uppgifter om både honom och hans familj.

— Det är med stor oro som jag konstaterar att svenska journalister allt oftare utsätts för attacker av utländska makter och representanter för andra stater. Att låta utländska krafter påverkar press- och yttrandefriheten i Sverige är helt oacceptabelt. Svenska myndigheter måste anstränga sig mer för att försvara pressfriheten i Sverige och EU, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige).

Med stöd av det Svenska Journalistförbundet har Mahmoud Abbas polisanmält händelserna. Han säger att han är ständigt orolig och rädd, ser sig över axeln och drar sig för att öppna dörren eller svara i telefon.

— Hädelse eller angrepp på den officiella bilden av en stat kan aldrig ligga till grund för undantag av yttrandefriheten. Som medlemmar i EU borde Sverige och Ungern agera som förebilder i kampen mot de hatkampanjer som hotar de här karikatyrtecknarnas säkerhet. De måste göra allt för att skydda både tecknarna och deras familjer, säger Pavol Szalai, ansvarig för EU och Balkan på Reportrar utan gränsers internationella sekreteriat i Paris, Frankrike.

Sverige rankas på plats 4 och Ungern på plats 89 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.