Reportrar utan gränser fördömer ny våg av våld mot journalister i Chile

Demonstranter i Chile

Reportrar utan gränser ser mycket allvarligt på det våld som såväl chilensk media som internationella journalister på plats i Chile nu utsätts för. Bakom raden av attacker står polis, militär och även demonstranter. 

Chile upplever idag den värsta politiska krisen sedan slutet av militärdiktaturen 1990. Detta på grund av en upptrappning av demonstrationer och våld som triggats i och med att regeringens beslut att höja priset för att åka tunnelbana i huvudstaden Santiago de Chile. Sedan den 18 oktober pågår protester och strejker i hela landet mot de socioekonomiska klyftorna.

De journalister som bevakar de våldsamma konfrontationerna mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter har själva blivit utsatta för upprepade attacker. Något som Reportrar utan gränser (RSF) ser mycket allvarligt på och fördömer kraftigt.

– Chile har länge varit ett regionalt föredöme för fri media och pressfrihet. Att nu se hur journalister plötsligt får utstå ett sådant hat och attackeras av polis och militär är minst sagt oroande. Chiles president, Sebastian Piñera, måste omedelbart fatta flera modiga beslut för att få ett slut på våldet. Polis och militär måste också få tydliga order om att garantera journalisters säkerhet, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Medier har attackerats på en rad olika sätt, bland annat har tidningen El Mercurios lokaler i staden Valparaiso satts i brand och journalister har gripits utan anledning. Journalister har även misshandlats och blivit beskjutna. Därutöver har journalister från BBC TV och Telesur utsatts för tårgasattacker, reportrar från Chilevisión, TVN, Radio Bío Bío och Mega attackerats av demonstranter samt medier fått utstå hot och hat i sociala medier.

Chile rankas på plats 46 av 180 i RSF:s senaste pressfrihetsindex.