Våldet mot journalister i Colombia har ökat dramatiskt de senaste dagarna. Under de pågående protesternas första nio dagar räknar Reportrar utan gränsers colombianska partnerorganisation, FLIP, till 115 attacker på journalister. Av dessa ligger polisen bakom 52.
Den 28 april i år tog colombianerna till gatorna för att protestera mot en skattereform som regeringen sedan drog tillbaka. Trots detta har demonstrationerna fortsatt i flera städer runt om i Colombia.
Reportrar utan gränser (RSF) jobbar sedan många år med den colombianska pressfrihetsorganisationen Fundación para la libertad de prensa (FLIP), som har följt protesterna. Under protesternas första nio dagar (28 april till 7 maj) räknade de till 115 attacker på journalister.
– De våld som nu riktas mot journalister i Colombia har inte skådats på många år. Antalet attacker som vår partnerorganisation nu räknat till överstiger vida antalet attacker mot journalister tidigare år. Vi på Reportrar utan gränser Sverige ställer oss bakom FLIP i vårt kraftiga fördömande av våldet mot journalister och vädjar till den colombianska regeringen att avväpna polisen vid demonstrationer och myndigheterna att utreda våldet och ställa de ansvariga till svars, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.
Totalt räknar FLIP till att 42 journalister attackerats fysiskt under perioden 28 april till 7 maj. Flera har skadats, varav tre så sent som i fredags när polisen sköt mot dem med hagelgevär samtidigt som journalisterna sträckte upp händerna i luften och skrek att de var journalister.
En journalist har skjutits i huvudet och räddats av sin hjälm. Fyra journalister har träffats av distraktionsgranater och tre skadats av gummikulor och tårgas. Åtta har hotats med eldvapen.
I övrigt har bland annat sex journalister gripits utan rättslig grund och 19 har fått sin utrustning förstörd eller beslagtagen. I 52 av de 115 fallen av attacker ligger polisen bakom, enligt FLIP.
I en jämförelse med tidigare år visar FLIP:s sammanställning att de senaste dagarnas våld mot journalister saknar motstycke sedan fredsavtalet, då organisationen började räkna:
- Under sammanlagt 21 dagar av protester 2020 registrerades 57 attacker på 76 journalister
- Under sammanlagt 40 dagar av protester 2019 registrerades 76 attacker på 87 journalister.
- Under sammanlagt 25 dagar av protester 2018 registrerades 24 attacker på 21 journalister.
Sedan 2016 har hittills sex journalister dödats i Colombia, som i årets pressfrihetsindex tappade 4 placeringar från 130 till 134 av 180. Då landet tappade en placering i förra årets index är man tillbaka på samma placering som vid fredsavtalet.
FLIP har sedan 2017 också registrerat 154 fall av missbruk av juridiska metoder för att försöka tysta journalister (SLAPP). Detta framkom i en rapport på pressfrihetens dag, den 3 maj.
RSF Sverige har stöttat FLIP i mer än 20 år, bland annat med att bygga upp ett inhemskt nätverk av lokala korrespondenter som rapporterar om övergrepp till FLIP, som sedan granskar varje fall och för dem vidare till lokala myndigheter, åklagare och regeringen och driver påverkansarbete. RSF Sverige har även bistått FLIP med att bland annat skapa en databas över vilka som genom annonser finansierar lokala medier i landet, Pauta visible, och även ett nätverk av journalister som tillsammans kan genomföra granskande journalistik för att minska risken för våld mot enskilda grävande reportrar, Liga contra el silencio.
Just nu arbetar RSF Sverige och FLIP tillsammans med RSF:s kontor i Brasilien för att bygga upp pressfrihetsorganisationer i Honduras, Bolivia och Paraguay. Nyligen inledde RSF också ett arbete med UNESCO för att granska de statliga skyddsmekanismerna för journalister i Mexiko, Honduras, Colombia och Brasilien. Latinamerika är en av de regioner i världen där pressfriheten försämrats mest de senaste åren.