Reportrar utan gränser i möte med Saudiarabiens regering om att släppa fängslade journalister

En delegation från Reportrar utan gränser har besökt Saudiarabien för att försöka förmå landet att släppa de omkring 30 journalister som sitter i landets fängelser. I efterdyningarna av mordet på Jamal Khashoggi är ett frigivande av de fängslade journalisterna ett nödvändigt steg inför landets ordförandeskap vid nästa års G20-möte. 

Mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi i oktober 2018 var ett hårt slag mot pressfriheten i världen. För att ställa krav på en omedelbar förbättring av pressfrihetssituationen i Saudiarabien reste därför en delegation från Reportrar utan gränser i april i år till landet för att möta representanter från Saudiarabiens regering.

– Mordet på Jamal Khashoggi gjorde enorm skada på omvärldens bild av Saudiarabien. Det var ett lågvattenmärke för ett av världens sämsta länder vad gäller pressfrihet. Nu måste den Saudiarabiens regering visa handlingskraft för att börja lindra skadan genom att släppa alla landets fängslade journalister, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för internationella Reportrar utan gränser.

Reportrar utan gränser hade hoppats att Saudiarabien skulle frige några fängslade journalister under ramadan, men så skedde inte. Organisationen väljer därför att nu offentliggöra resan och öka pressen på Saudiarabien. Inte minst med tanke på de graverande uppgifter som nyligen offentliggjordes i FN:s utredning av mordet på Jamal Khashoggi samt det faktum att landet blir ordförande vid nästa års G20-möte.

– Utöver vårt redan pågående påverkans- och kampanjarbete via egna kanaler, FN, G20 och andra internationella aktörer och forum så är direkt dialog med den saudiarabiska regeringen ytterligare en metod för att skydda journalister. Vi har öppnat en kanal och kommer genom den att fortsätta kommunicera att den enda vägen framåt efter mordet på Khashoggi är att släppa alla fängslade journalister fria, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Delegationen bestod av internationella Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire, organisationens kontorschef i Storbritannien Rebecca Vincent, chefen för den tyska sektionen Christian Mihr samt den svenska sektionens tidigare ordförande Jonathan Lundqvist. De träffade bland andra Saudiarabiens vice utrikesminister Adel Al-Jubeir, mediaminister Turki Al-Shabanah, justitieminister Waleed Bin Muhammad Al-Samaani, riksåklagare Saud Al-Mojeb och ordförande för Saudiarabiens människorättskommission Bandar Al-Aiban.

Saudiarabien håller minst 30 journalister och medborgarjournalister fängslade på mycket godtyckliga grunder. Antalet frihetsberövade journalister och medborgarjournalister har tredubblats sedan 2017, det år kronprins Mohammed bin Salman utsågs till kungens efterträdare. Nyligen släpptes de fängslade journalisterna Eman Al-Nafjan och Hatoon Al-Fassi tillfälligt fria. Det har också blivit bekräftat att de två tidigare försvunna journalisterna Marwan Al-Muraisi och Abdel Rahman Farhaneh sitter fängslade. Detta efter att de tillåtits kontakta sina anhöriga.

I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019 rankas Saudiarabien på plats 172 av 180 länder.

Se Reportrar utan gränsers lista över fängslade journalister och medborgarjournalister här.

Läs mer om Saudiarabien här.