Reportrar utan gränser i samarbete mot den negativa pressfrihetsutvecklingen i USA

000_qr1q1.jpg

US Press Freedom Tracker, en plattform ledd av Committee to Protect Journalists och Freedom of the Press Foundation, kommer att fungera som en central samlingspunkt för information om övergrepp mot journalister. Reportrar utan gränser (RSF) sitter i styrgruppen för samarbetet.

Under de senaste månaderna har journalister anklagats för brott när de rapporterat från protester i Washington DC och North Dakota. Journalister har stoppats vid gränsen och fått sina elektroniska enheter genomsökta. Det har också förekommit fysiska övergrepp, såsom i fallet med Ben Jacobs, en kandidat till den amerikanska kongressen.

Information som presenteras på US Press Freedom Tracker visar att 19 journalister har gripits i samband med sitt arbete under 2017 och att minst 10 reportrar riskerar åtal. Hittills under 2017 har också minst 10 journalister stoppats vid den amerikanska gränsen och 11 har råkat ut för fysiska övergrepp.

– Reportrar utan gränser ser med oro på utvecklingen i USA och det är därför vi ser en stor nytta med en sådan här satsning. Samtidigt som USA har ett starkt juridiskt skydd för yttrande- och pressfrihet måste detta ständigt försvaras. Ordningen kan inte tas förgiven. USA har sjunkit i vårt årliga Pressfrihetsindex och befinner sig nu på plats 43 av 180 länder. US Press Freedom Tracker blir ett sätt för oss och de andra deltagande organisationerna att försöka belysa den negativa utvecklingen, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

US Press Freedom Tracker samlar information från nyhetsrapportering och tips som skickas direkt till redaktionen från journalister och organisationer. Informationen används sedan för i påverkanskampanjer och andra aktioner.

Freedom of the Press Foundation leder det dagliga arbetet med plattformen. Journalisten Peter Sterne fungerar som verksamhetsledare. Committee to Protect Journalists står för den initiala finansieringen. De är också ordförande för styrgruppen, vars medlemmar – förutom RSF – inkluderar Reporters Committee for Freedom of the Press, Knight Institute vid Columbia-universitetet och Index on Censorship. Se en komplett lista av partners här.

För att uppmärksamma lanseringen har RSF:s Delphine Halgand och Margaux Ewen skrivit artikeln ”As America’s press freedom declines, the world is watching”.