Reportrar utan gränser uppmanar Kina att sluta attackera dem som kritiserar landets hantering av coronaviruset

Två personer tar temperaturen på resan kineser

Medan coronaviruset sprider sig över världen fortsätter Kinas makthavare att tysta kritiska röster som ifrågasätter landets hantering av smittan. I Kina har fler än 450 personer fängslats och medier i Sverige, Frankrike och USA har attackerats.

Den 12 mars försvann den politiska kommentatorn och fastighetsmäklaren Ren Zhiqiang. Detta sedan han öppet fördömt den kinesiska regimens tillkortakommanden. Enligt hans släktingar hålls han fängslad i närheten av Kinas huvudstad Beijing.

I februari greps tre kinesiska journalister och två politiska kommentatorer när de publicerade information med anknytning till hur Kina hanterat epidemin.

— Den kinesiska regimen har inget lärt av krisen. Trots att det är uppenbart att censur och förtryck bidrar till smittspridning fortsätter Kina driva denna politik. Ren Zhiqiang och de andra journalister och kommentatorer som gripits bör omedelbart släppas fria, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige (RSF Sverige).

Den 10 mars drogs det senaste numret av den kinesiska utgåvan av tidskriften People in. Anledningen var att det i tidningen fanns en intervju med Ai Fen, som är chef för akutavdelningen på Wuhan Central Hospital. I intervjun kritiserar Ai Fen censuren mot Kinas läkare.

Även den engelskspråkiga tidningen China Daily censurerade den 28 februari en artikel på sin webb. I artikeln ifrågasatte den välkände kinesiska epidemiologen Zhong Nanshan att covid-19, som ligger bakom det nya coronaviruset, kommit till Kina utifrån.

Kina införde också den 1 mars en striktare internetcensur, vilket innebär att regimen ökat kontrollen av sociala medier. Enligt organisationen Chinese Human Rights Defenders ska fler än 450 internetanvändare i Kina gripits och straffats sedan 1 januari. Internetanvändarna ska enligt myndigheterna ha spridit ”falska rykten”.

Den 18 mars meddelade kinesiska myndigheter att de skulle utvisa amerikanska journalister från Washington Post, New York Times och Wall Street Journal. För att fortsätta verka i Kina krävde regimen också att de tre tidningarna, tillsammans med tidningen Time magazine och Voice of America arbetar i enlighet med kinesiska regimens riktlinjer.

I Sverige har den kinesiska ambassadören fortsatt attackera svenska medier, som till exempel Expressen. Den 21 mars ska ambassadör Gui Congyou i ett telefonsamtal med utrikesminister Ann Linde, ha kritiserat artiklar i inte bara Expressen, utan även Svenska Dagbladet.

Se även Reportrar utan gränser rapport om Kinas attacker på svenska medier.

— Kinas ambassadör har attackerat svenska medier oavbrutet och utan konsekvenser i snart två år. Förra året var svenska medier ansvariga för våldet i Hongkong, nu pekas svenska medier ut som ansvariga för att öka smittspridning av coronaviruset. Det är hårresande och allvarliga anklagelser från en kommunistisk diktatur, som fängslar oliktänkande, i tider när oberoende och granskade journalistik är extra viktig, säger Erik Halkjaer.

Även i Frankrike har Kinas ambassadör riktat attacker mot lokala medier de senaste dagarna. Kina rankas på plats 177 av180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.