Reportrar utan gränser kräver att spionanklagade Gui Minhai friges

Reportrar utan gränser (RSF) kräver att Gui Minhai, Cheng Lei, och Yang Hengjun, två utländska journalister och en förläggare, fängslade i Kina omedelbart friges.

Gui Minhai, svensk förläggare med verksamhet i Hongkong dömdes till 10 års fängelse i februari 2020, efter att han kidnappats i Thailand 2015. Han har nu varit fängslad i 70 månader. Hans ”brott” är att ha publicerat regimkritiska böcker.

För exakt ett år sedan, den 14 augusti 2020, greps Cheng Lei, australiensiskt nyhetsankare som arbetar för den statliga mediekoncernen China Global Television (CGTN). Cheng Lei är misstänkt för att ”olagligt tillhandahålla statshemligheter utomlands” -–spioneri. Yang Hengjun, en australiensisk politisk kommentator, greps året innan och har sedan dess varit fängslad.

– Genom att hålla tre utländska mediearbetare fängslade, anklagade för spionage sänder president Xi Jinping ett tydligt meddelande till omvärlden – Kina räds inte för att tysta några oberoende röster. Det spelar inte någon roll vilket pass de här personerna har eller var de kommer ifrån, säger Cédric Alviani, chef för RSFs Östasienkontor.

Cédric Alviani uppmanar det internationella samfundet att sätta press på Kina att respektera internationell lag, och för att säkra den omedelbara frigivningen av Gui Minhai, Cheng Lei och Yang Hengjun, och alla andra fängslade journalister och människorättsförsvarare.

Gui Minhai, 57 år, är en kinesiskfödd svensk publicist i Hongkong. Han greps i Thailand 2015 och visades sedan upp i kinesisk stats-TV med en ”bekännelse”. I februari 2020 dömdes Gui Minhai till 10 års fängelse för spionage, trots att han har allvarliga hälsoproblem.

Cheng Lei, 46 år, kinesiskfödd australiensiskt nyhetsankare på CGTN business news. Hon arresterades och sattes i ett hemligt så kallat ”svart fängelse”. I februari 2021 flyttades hon till ett fängelse i Beijing. Det finns inte information om när en eventuell rättegång ska hållas i Cheng Leis fall.

Yang Hengjun, 56 år, är en kinesiskfödd australiensisk politisk kommentator och skribent som publicerat ett flertal regimkritiska artiklar i affärsmagasinet The Diplomat. Yang Hengjun arresterades i januari 2019 i den sydostkinesiska staden Guangzhou, anklagad för spioneri. Han torterades under sin tid i häktet. Rättegången mot Yang Hengjun hölls i maj 2021, men än har ingen dom offentliggjorts.

Kina, rankas på plats 177 av 180 i RSFs Pressfrihetsindex. Landet är världens största fängelse för journalister, med minst 125 journalister fängslade, ofta under livshotande omständigheter.