Våldet mot journalister i Georgien måste utredas

Reportrar utan gränser fördömer kraftigt det våld som drabbade ett 30-tal journalister i Georgiens huvudstad Tbilisi under kvällen den 20 juni. Händelserna måste utredas och våldet stoppas, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige. 

När tusentals demonstranter på kvällen den 20 juni försökte tränga sig in i det georgiska parlamentet möttes de av kravallpolis. I de våldsamma konfrontationer som följde skadades även ett 30-tal journalister, enligt den lokala organisationen Media Ethics Charter.

Journalisterna besköts med gummikulor, tårgas och träffades dessutom av polisens batonger och demonstranternas stenar. Fotografen Gouram Mourdov skadades av tolv gummikulor. Nyhetsbyrån Reuters korrespondent Maka Antidze träffades så hårt av en tegelsten att hennes revben knäcktes. Minst två journalister fick föras till sjukhus med allvarliga skador.

– Det som inträffat är fullständigt oacceptabelt. Attackerna måste utredas och polisen få tydliga instruktioner om att inte att ge sig på journalister, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

På midsommarafton, dagen efter demonstrationerna samlades flera journalister utanför Georgiens inrikesdepartement för att kräva rättvisa åt sina kollegor.

– Skjut inte på oss, skanderade journalisterna.

Demonstrationerna inleddes efter att en rysk parlamentsledamot talat från det georgiska parlamentets talarstol den 20 juni. Anförandet var en del av ett interparlamentariskt möte om den ortodoxa kyrkan mellan parlamentariker från regionen.

För att mota bort demonstranterna gick kravallpolis till attack med gummikulor, tårgas och vattenkanoner. Enligt det georgiska hälsovårdsdepartementet skadades 160 demonstranter och 80 poliser.

Relationerna mellan Ryssland och Georgien är sedan kriget 2008 mycket spända. I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019 rankas Georgien på plats 60 av 180 länder.