RSF kräver fond för att återuppbygga ukrainska medier

Den ryska invasionen den 24 februari 2022 kastade in de ukrainska medierna i en ekonomisk kris utan motstycke. Reportrar utan gränser kräver, i en ny rapport, att en fond inrättas för att bygga upp de ukrainska medierna igen.

Det behövs 96 miljoner dollar under tre år för att säkerställa framtiden för oberoende medier i Ukraina. Det visar den nya rapport ”From Resilience to Recovery:Securing the Future of Ukrainian Media” från internationella Reportrar utan gränser (RSF).

Behovet av att fokusera på den ekonomiska återuppbyggnaden av medier i Ukraina är akut.
RSF uppmanar internationella givare att ansluta sig till initiativet att skapa en internationell fond för återuppbyggnad av ukrainska medier (IFRUM).

Läs rapporten på engelska
Läs rapporten på ukrainska

– Utan en fri och välmående press är varje demokrati bara en kuliss. Vi måste bygga institutioner som står pall för verkligheten. Sedan den ryska invasionen har ukrainska medier visat stark motståndskraft. Men deras situation är bräcklig. Journalister är hotade, medieinfrastrukturer är delvis förstörda. Den ekonomiska krisen har bidragit till att minst 235 medier har stängts. Därför behövs en internationell fond, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

De viktigaste punkterna i rapporten:

1. Den ryska invasionen slår sönder Ukrainas medielandskap. Journalister hotas och attackeras – ryska styrkor har redan dödat 12 mediearbetare, skadat minst 43 och frihetsberövat 20. Ryska bombningar har förstört över 20 tv-torn och annan kritisk infrastruktur.

Medierna tampas med svår personalbrist, som förvärrats av värnplikt och massflykt. Samtidigt förhindrar politiska och militära myndigheter journalister från att komma åt viktiga områden.

Desinformationen sprids snabbt via plattformar som Telegram, nu en av de viktigaste informationskällorna för ukrainare. Traditionella medier tvingas konstant avslöja och bekämpa rysk propaganda, samtidigt som de rapporterar om kriget.

Mediebranschen kollapsar ekonomiskt – annonsintäkterna har fallit med 61 % mellan 2021 och 2022, vilket hotar mediernas överlevnad.

2. Den ekonomiska krisen försvagar mediesektorn på lång sikt

Ukrainska medier har tappat sina stabila inkomstkällor, från reklam till prenumerationer, och förlorat sin ekonomiska självständighet. De är nu beroende av minskande ekonomiskt stöd från givare. Även om vissa lokala medier klarar sig, har majoriteten drabbats hårt. År 2021 var 70 % av de lokala medierna självförsörjande till över 90 %, men 2023 hade den siffran sjunkit till 14 %. Situationen har skapat informationsöknar som sprider sig.

3. Det behövs 96 miljoner för att rädda medieföretag

Ukrainska medier har inte bara förlorat intäkter, utan driftskostnaderna har ökat med 24 % på grund av inflation, nya krav på säkerhets- och energiutrustning och högre hyror för omlokaliserad personal. Utan hållbart stöd kommer många lokala och regionala publikationer att stänga. En rapport, baserad på budgetar från 42 medieföretag, visar att 96 miljoner dollar krävs under tre år för att hålla oberoende medier igång.

RSF:s rekommendationer
RSF har sex rekommendationer till internationella givare och den ukrainska regeringen:

1. Finansiera återuppbyggnaden av Ukrainas medieekosystem
RSF uppmanar till skapandet av en internationell fond för att bygga upp ukrainska medier (IFRUM). Fonden ska vara transparent, självständig och fri från statligt inflytande, med en mångsidig ad hoc-kommitté som representerar olika internationella aktörer inom journalistiken.

2. Administrera medel utifrån journalistisk etik och standard

Med IFRUM som verktyg ska anslag styras av tydliga och strikta kriterier. Investeringar knyts till mediers etiska åtaganden, för att garantera pålitlig och trovärdig journalistik.

3. Inför ekonomiska åtgärder för att stärka den ukrainska mediesektorn
Den ukrainska regeringen uppmanas att komplettera IFRUM med riktade ekonomiska åtgärder som ger medierna långsiktiga möjligheter att återinvestera.

4. Stöd public service-medier i Ukraina
Regeringen bör erkänna public service-bolaget Suspilnes betydelse och samtidigt skydda dess redaktionella och finansiella oberoende, i linje med artikel 5 i European Media Freedom Act (EMFA).

5. Avsluta godtyckliga restriktioner och påtryckningar mot ukrainska medier

Den ukrainska regeringen måste sluta upprätthålla restriktiva åtgärder som United News Telemarathon och omedelbart upphöra med påtryckningar som hindrar journalisters rätt att rapportera fritt.

6. Införa ett regelverk för att hantera informationskrisen på nätet
Regeringen bör skapa en oberoende tillsynsmyndighet för plattformar (IPRA) som årligen granskar desinformationsläget, med särskilt fokus på innehåll på sociala medier som Telegram.

Statistiken om dödade, skadade och fängslade journalister i rapporten ”From Resilience to Recovery: Securing the Future of Ukrainian Media” uppdaterades senast i september 2024.

Foto: RSF