Reportrar utan gränser och Pressbyrån i samarbete för pressfriheten

För tredje året i rad skänker Pressbyrån på den internationella dagen för pressfrihet delar av intäkterna av sin försäljning av tidningar och tidskrifter till Reportrar utan gränser. Just i år sker insamlingen den 4 maj. Samtidigt skjuter Reportrar utan gränser upp utdelningen av sitt pressfrihetspris till hösten.

Med anledning av den pågående coronapandemin har Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige) ställt in alla större planerade evenemang kring den internationella dagen för pressfrihet, 3 maj. Årets pressfrihetspris kommer istället att delas ut till hösten.

Det traditionella samarbetet med Pressbyrån går av stapeln som vanligt. Liksom tidigare år skänker Pressbyrån delar av sin tidnings- och tidskriftsförsäljning till RSF Sverige. I år sker insamlingen den 4 maj.

— Att stödja Reportrar utan gränsers viktiga arbete för fri press känns minst lika betydelsefullt för oss idag som 1905 då Pressbyrån bildades av samma anledning, nämligen att värna om det fria ordet, säger Lennart Schultz, kommunikationschef på Pressbyrån.

I samarbete med Åkestam & Holst och Pressbyrån har även en annonskampanj tagits fram för att uppmärksamma hoten mot pressfriheten och världens journalister, i år framför allt manifesterad genom covid-19.

— Vi på Reportrar utan gränser är väldigt glada och tacksamma för att vi har yttrandefrihetsvänner som Pressbyrån och Åkestam & Holst med oss när utrymmet för pressfriheten krymper och journalister världen över behöver allt stöd de kan få, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Erik Halkjaer deltar också på tre videokonferenser kring pressfrihet och covid-19:

Pressfrihetens dag – Är tryckfriheten under press i Europa på grund av Covid 19? den 3 maj kl 17-18, i regi av Rörelsernas museum i Malmö.

Coronakrisen – ett hot mot pressfriheten? den 4 maj kl 9.15-11, i regi av Kommittén Demokrati 100 år, i samarbete med Forum/Debatt och Kulturhuset Stadsteatern.

Pressfrihet och desinformation i krisens tid, den 5 maj kl 10-11.30, i regi av Medieinstitutet FOJO.