Reportrar utan gränser öppnar bibliotek med censurerade texter i Minecraft

Ett bibliotek byggt i Minecraft med censurerade texter.

Reportrar utan gränsers nya bibliotek, The Uncensored library, ligger på en ö i Minecraft, ett av världens populäraste dataspel. Här kan besökarna läsa texter av journalister som i sina hemländer censurerats, fängslats eller dödats på grund av sitt arbete.

”The Uncensured Library” innehåller censurerade texter från Egypten, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien och Vietnam. Genom biblioteket i Minecraft kan människor inte i bara de länder där texterna censureras, utan i hela världen, komma åt dem.

— Yttrande- och pressfrihet begränsas i många länder. Webbsajter blockeras, tidningar tvingas slå igen och media kontrolleras av staten. Unga människor världen över växer upp utan möjlighet att tillgodogöra sig information från olika källor så att de kan bilda sig en egen uppfattning om utvecklingen i världen eller i sina hemländer. Vi ger dem nu via Minecraft möjlighet att läsa flera censurerade texter och nyheter, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige).

Bland de texter som finns i biblioteket finns till exempel innehåll från den egyptiska webbtidningen Mada Masr, som varit blockerad av Egyptens regering sedan maj 2017. Här finns också artiklar från den ryska aktivistsajten grani.ru, som varit blockerad av Rysslands regering sedan mars 2014.

I maj 2017 mördades den mexikanska journalisten Javier Valdez i Sinaloa, Mexiko, för att han granskade de mexikanska knarkkartellerna. Nu finns hans texter tillgängliga i Minecraft. Likaså finns här artiklar av den saudiarabiska journalisten Jamal Khashoggi, som mördades under fruktansvärda former, på sitt eget lands konsulat, i Turkiet, i oktober 2017.

I biblioteket finns också den vietnamesiska människorättsadvokaten, demokratiaktivisten och bloggaren Nguyen Van Dais många inlägg. Han dömdes 2018 till 15 års fängelse och 5 års husarrest i Vietnam, men släpptes senare och flydde till Tyskland.

Mexiko, Ryssland, Egypten, Saudiarabien och Vietnam tillhör några av världens värsta länder för pressfrihet och journalister. Ett av de verktyg som används för att tysta journalister, bloggare och aktivister är internetcensur, men också fängelse, hot och mord.

De fem länderna rankas på platserna 144 (Mexiko), 149 (Ryssland), 163 (Egypten), 172 Saudiarabien) och 176 (Vietnam) av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

The uncensored liberary har tagits fram av tyska Reportrar utan gränser (RSF Tyskland), med hjälp av Blockworks och DDB Germany. Mer information om biblioteket finns här.

Alla artiklarna i biblioteket finns på engelska och det språk det publicerades i original. Med tiden kommer biblioteket fyllas på med fler artiklar från fler censurerade journalister.

Läs också om vilka som är pressfrihetens 20 värsta fiender online

Den 12 mars är den internationella dagen mot cybercensur. En dag som 2008 inrättades av Reportrar utan gränser (RSF) tillsammans med Amnesty International.