Reportrar utan gränser öppnar förhörsrum i Älvsjö

forhorsrum.jpg

Föreställ dig att du just genomfört en rad intervjuer med regimkritiker och människorättsaktivister i ett land där de styrande politikerna visar allt fler tecken på att vilja begränsa både demokratin och yttrandefriheten. Vid gränsen förs du åt sidan och placeras i ett mörkt rum. En för dig okänd person säger sig vilja föra ett samtal om ditt besök i landet. Samtalet utvecklas snart till ett förhör. Det är uppenbart att personen i rummet vill veta vilka personer du träffat i landet, men du vet att avslöjar du dessa personers namn eller det område där de befinner sig riskerar du också deras liv.

Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex visar att det blir alltmer riskfyllt att arbeta som journalist i konfliktområden. Förra året kunde journalister i endast 47 av världens länder arbeta under godtagbara förhållanden. I resten av världens länder är risken för hot, trakasserier, kidnappning, fängelse eller i värsta fall döden överhängande. Hittills i år har 78 journalister dödats och 300 journalister sitter i fängelse där de ofta utsätts för tuffa förhör och tortyr.

Projektet Förhörsrummet genomförs i samarbete med säkerhetsföretaget Metis Services, som har stor erfarenhet av att utbilda journalister i säkerhetsfrågor. Genom den fiktiva hotsituationen i Förhörsrummet vill Reportrar utan gränser illustrera den utsatta position som många journalister befinner sig i. Projektet finansieras av Forum Syd och Sida.

På Mänskliga rättighetsdagarna möter du Reportrar utan gränser på Fredstorget. Förhörsrummet är öppet torsdag den 15 november kl 12-13, fredag den 16 november kl 11-14 och lördag den 17 november kl 11-15.

Torsdagen den 15 november deltar även Lars Gunnar Erlandsson, från Reportrar utan gränsers styrelse på seminariet ”Vad händer med pressfriheten i Europa?” Klockan 10.30-12.00, i sal T2, i foajén.