I en ny rapport från Reportrar utan gränser och Världsorganisationen mot tortyr beskrivs det systematiska förtrycket mot journalister i Belarus. Inför årsdagen av det omtvistade presidentvalet, den 9 augusti förra året, hålls på söndag, den 8 augusti, en demonstration i Stockholm för att uppmärksamma förtrycket i landet.
Det har blivit extremt svårt för journalister att arbeta i Belarus under det senaste året. Journalister konfronteras konstant av ökande förtryck, i form av censur, böter, hot, utomrättsliga gripanden och även tortyr.
För en månad sedan, den 8–9 juli utförde polisen i Belarus närmare 70 räder mot medier och journalisters hem. Minst 15 journalister greps, inklusive fyra som nu ställs inför rätta för terrorbrott.
De månadsgamla siffrorna är bara ett exempel på vad oberoende medier har tvingats utstå under det gångna året, med en nivå av trakasserier som inte skådats sedan Belarus självständighet 1991. I en ny rapport från Reportrar utan gränser (RSF) och Världsorganisationen mot tortyr beskrivs regimens systematiska förtyck för att tysta journalister.
I början av augusti sitter 29 journalister och mediemedarbetare i fängelse. RSF:s partnerorganisation Belarus journalistförening (Belarus Association of Journalists, BAJ) har under det senaste året räknat till närmare 500 gripanden och kvarhållanden av journalister.
Efter att inledningsvis, efter valet 9 augusti, kvarhålla gripna journalister och aktivister under kortare perioder började myndigheterna under hösten 2020 dela ut längre fängelsestraff. De första offren för denna nya policy var journalisterna Daria Chultsova och Katsiaryna Andreyeva, vid tv-kanalen Belsat TV. De dömdes till två års fängelse för att ha filmat demonstrationer.
De många åtalen på grundlösa anklagelser karaktäriseras av långa häktestider, brist på förundersökningar och övergrepp på de juridiska system som normalt omgärdar en rättsprocess. Åtalen är en del av Belarus regerings vapenarsenal för att tysta journalister och trakassera medier, som till exempel landets mest populära nyhetssajt, tut.by.
Nyhetssajten tut.by har blockerats och flera medarbetare, inklusive chefredaktör Marina Zolotova, har åtalats för påhittade skatteflyktsanklagelser. Organisationen BAJ fick även den 21 juli i år höra, via sociala medier, att Belarus justitiedepartement har inlett en process för att upplösa organisationen. Företrädare för BAJ fick den 30 juli en kallelse till Belarus högsta domstol, som väntas inleda en rättegång den 11 augusti.
Närmare 70 journalister har också blivit utsatta för grovt våld av landets säkerhetsstyrkor. Rapporten inkluderar detaljer och vittnesmål från flera av offren.
Natalia Lubneuskaya, journalist på nyhetssajten Nasha Niva, som skadades i knät efter att ha träffats av gummikulor som sköts rakt emot henne. Reportern Ruslan Kulevich, vid Hrodna Life, hölls kvarhållen av polisen i två dagar trots att hans båda handleder brutits av hårda batongslag. Alena Dubovik, reporter på Belsat TV, tvingades in med 50 andra kvinnor i en cell byggd för fyra personer, där hon halvnaken utsattes för misshandel och inte fick mat på 24 timmar.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko finns sedan flera år med på RSF:s lista över världens värsta pressfrihetsförbrytare. Hans mandat bygger på valfusk och styr med hjälp av terror, särskilt mot journalister.
Den 23 maj gick Aleksandr Lukasjenko så långt att han kapade ett passagerarflygplan för att gripa en av passagerarna, bloggaren och journalisten Raman Pratasevich. Presidentens systematiska förtryck beskrivs utförligt i rapporten där även de statliga organ, myndigheter, organisationer och tjänstemän som är delaktiga i hetsjakten på journalister, listas.
– Aleksandr Lukasjenko har utsett den fria och oberoende pressen till sin huvudfiende i sin strävan att kuva det belarusiska folket under sitt auktoritära styre. Journalister, som kämpar för att informera landets medborgare och resten av världen, har tillsammans med sina familjer, det senaste året, jagats som hundar och fått utstå fysisk, psykisk, juridisk och ekonomisk förföljelse, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.
RSF uppmanar det internationella samfundet att göra allt den kan för att stoppa detta förtryck av journalister inom Europa.
– Vår rapport beskriver en av de belarusiska myndigheternas aldrig tidigare skådad övertygelse att utradera oberoende media. De ansvariga för detta förtryck måste ställas inför rätta, säger Jeanne Cavelier, ansvarig för Östeuropa och Centralasien vid RSF.
Litauens riksåklagare driver sedan i slutet av maj en förundersökning om terrorbrott utfört av Aleksandr Lukasjenko, efter kapningen av Ryan Airs flight RF4978, den 23 maj. Till grund för undersökningen ligger RSF:s anmälan om terrorbrott, som överlämnades till åklagaren den 25 maj.
Belarus tappade i årets pressfrihetsindex fem platser, i jämförelse med året innan, och rankas idag på plats 158 av 180.
På söndag den 8 augusti håller RSF Sverige, tillsammans med Svenska PEN, Författarförbundet och Östgruppen för mänskliga rättigheter och demokrati en demonstration till stöd för de många journalister, författare och aktivister som fängslats, trakasserats, misshandlats och tvingats på flykt sedan valet i Belarus den 9 augusti förra året. Demonstrationen hålls på Sergels torg, i Stockholm, kl 12–14. 500 åhörare tillåts delta.
ra_rsf_def (1)