Reportrar utan gränser, RSF, öppnar Press freedom Center i Lviv, Ukraina

Reportrar utan gränser, RSF, öppnar Press freedom Center i Lviv, Ukraina, tillsammans med Ukrainska partnern IMI, Institute for Mass Information.

Eftersom Rysslands invasion av Ukraina också är ett massivt informationskrig, tillkännager Reportrar utan gränser (RSF) att de – tillsammans med sin lokala partner, Institutet för massinformation (IMI) – kommer att starta Press freedom Center i Lviv, i västra Ukraina, för att ge livsnödvändig hjälp till journalister i fara.

Lvivs Press freedom Center, som förväntas öppna inom de närmaste dagarna, ska vara ett mottagnings- och distributionsnav för skyddsutrustning för journalister, särskilt skottsäkra västar och hjälmar, som för närvarande är en bristvara. Detta fysiska och digitala center kommer också att tillhandahålla resurser till journalister som söker ekonomisk eller psykologisk hjälp.

Centret kommer att placeras International Media Centers lokaler, som Lvivs kommunfullmäktige upplåtit. Därkommer  utländska journalister kunna arbeta från 08.00 till 20.00 med internetuppkoppling, möjligen till livestreaming och tillgång till skydd vid en eventuell attack.
Pressfrihetscentret i Lviv kommer att drivas gemensamt av RSF och Institute of Mass Information (IMI), RSF:s partner i Ukraina sedan 2014.
Centret kommer vara ett nav där man utefter journalisters behov ger stöd på plats liksom digitalt.  RSF och IMI tar emot hundratals förfrågningar varje dag från journalister som söker hjälp av olika slag, inklusive förfrågningar om transport, humanitärt bistånd och skyddsutrustning. Denna ”digitala portal”  kommer i hög grad att underlätta pressfrihetsorganisationernas hjälpinsatser.

RSF kommer också att hjälpa ukrainska oberoende medier att kringgå blockering av webbplatser med hjälp av ”spegel”-webbplatser skapade på internationella servrar.

-RSF har haft kontakt med och stöttat utsatta ukrainska journalister och internationella reportrar från krigets första början, säger RSF:s generalsekreterare Christophe Deloire. Deras behov är enorma och inkluderar första hjälpen-kit, humanitärt bistånd, skyddsutrustning och mediafinansiering. Vi uppmanar internationella givare och media att kontakta oss för att hjälpa till att tillhandahålla de medel och den utrustning som kommer att behövas under de kommande dagarna.

-Journalister i Ukraina måste arbeta under extremt farliga omständigheter, sa IMI-chefen Oksana Romaniuk.

Tack vara deras mod får vi rapporter om Rysslands aggression i Ukraina. De står upp för människors rätt till information och hjälper till att bekämpa desinformation. Vi uppskattar stödet från vår mångåriga partner RSF, och tillsammans kommer vi att anstränga oss för att skydda journalisternas arbete i Ukraina.

Hrystyna Lebed, koordinator för International Media Center säger:

-Sanningen om kriget är mycket viktig för oss nu. Vårt land är under attack och vi kämpar för vår frihet. Vi kommer att organisera allt vad vi behöver för att kunna ge tillgång till information.

Press freedom Center i Lviv har nära samarbete med stödprogrammet för ukrainska journalister skapat av det europeiska journalistiska nätverket n-ost.

Lvivs Press freedom Center finansieras av bland andra Limelight Foundation och Adessium Foundation i Nederländerna, Schöpflin Foundation i Tyskland, King Baudouin Foundation i Belgien, Oak Foundation i Storbritannien och dussintals enskilda givare.

RSF och IMI är tacksamma för deras stöd.