Reportrar utan gränser uppmanar Joe Biden att ta ställning för pressfrihet

Joe Biden

Som blivande president i USA uppmanar Reportrar utan gränser Joe Biden att omedelbart agera mot den försämring av pressfriheten som skett i USA de senaste åren.

Blivande president Joe Biden måste så snart det går stå upp för att skydda pressfrihet och journalister i USA såväl som utomlands. Det kan han göra genom att offentligt stödja Reportrar utan gränsers kampanj #pressfreedompact.

Efter flera år av en stadig försämring av pressfriheten i USA har hotet mot medier och journalister aldrig varit sämre än inför årets val. De växande hotet har ofta lett till öppet våld och aggressioner.

Den negativa trenden kan vändas genom att presidenten och alla valda ledamöter till kongressen lovar att skydda pressfriheten. Hittills har dussintals valda ledamöter öppet tagit ställning för #pressfreedompact.

– Världen kommer nu noga följa Joe Bidens kommande handlingar. Vi uppmanar å det kraftigaste att han verkligen tar denna möjlighet att stå upp för pressfrihet. Ett starkt ledarskap är vad som nu krävs för att göra något åt den skada som gjorts på pressfriheten i USA, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige).

Reportrar utan gränser slog tidigt larm om försvagningar av pressfriheten under Donald Trumps mandatperiod. Redan kort efter att resultaten av valet i november 2016 offentliggjorts bad Reportrar utan gränser honom om att respektera pressfriheten.

Donald Trump har som president istället använt sitt ämbete för att attackera journalister, sprida desinformation och stadigt försämra USA:s ledande position för pressfrihet, vilket i sin tur lett till att pressfriheten försvagats globalt.

Donald Trumps fientliga retorik mot pressen, som han kallar ”folkets fiende”, har bidragit till en situation där journalister utsatts för verkliga, fysiska attacker. Bara för två år sedan, i juni 2018, sköt en man ihjäl fyra journalister och ytterligare en anställd på tidningen Capital Gazette i Maryland, USA. Ytterligare två personer skadades.

– Som vald president har Joe Biden en möjlighet att på ett tidigt stadium sända en tydlig signal om att våld och aggressioner mot media inte längre kan tolereras. Han behöver införa åtgärder för att stärka och skydda den pressfrihet som är så viktigt för demokratin i USA, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar utan gränser (RSF).

Under året som gått har journalister över hela USA konfronterats med aggressioner och grovt våld, framför allt medan de bevakat Black Lives Matter-protesterna. Hittills i år har US Press Freedom Tracker, som bland andra Reportrar utan gränser står bakom, räknat till fler än 880 aggressioner mot journalister. Bara under veckan kring valet, 31 oktober till 5 november registrerades minst 37 incidenter av attacker och gripande av journalister.

Läs också om Reportrar utan gränsers åtta rekommendationer till den blivande presidenten.

USA rankas på plats 45 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.