Reportrar utan gränser uppmanar svenska åklagare att ta sitt ansvar för Dawit Isaak

RSF demands that Swedish Prosecutors shoulder their responsibility for Dawit Isaak
(English version)

 På dagen 20 år efter att den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak greps i Eritrea lämnar Reportrar utan gränser (RSF) in en begäran om överprövning av ett tidigare åklagarbeslut att avstå förundersökning av folkrättsbrott i fallet Dawit Isaak. RSF vädjar nu till riksåklagaren att ta sitt internationella ansvar.

För 20 år sedan satt Dawit Isaak och åt frukost med sin fru och tre barn hemma i Asmara, Eritreas huvudstad. Måltiden avbröts av polisen som kom för att gripa honom.

Sedan den söndagen den 23 september 2001 har Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea, utan att ha dömts av en domstol. Ingen vet var han hålls i förvar.

Tillsammans med de kollegor som greps samma dag är han den journalist som suttit längst i fängelse i världen idag. En svensk medborgare.

RSF uppmanar därför just idag den svenska Åklagarmyndigheten att ta sitt internationella ansvar och inleda en förundersökning om brott mot mänskligheten i Dawit Isaaks fall.

Den tidigare riksåklagaren Anders Perklev har slagit fast att det finns skäl att misstänka brott mot mänskligheten i Dawit Isaaks fall. Han har även sagt att brottet kan utredas av svensk polis.

Trots detta avstod han från att inleda en utredning för att inte störa utrikesdepartementets arbete för att få Dawit fri. Sedan dess har det gått fem år, utan resultat. Därför lämnade vi i oktober förra året in en ny brottsanmälan, bland annat undertecknad av tolv internationella människorättsjurister.

– Dawit Isaak, hans familj och hans kollegor borde ha fått rättvisa för länge sedan. Det har gått 20 år och det är hög tid att svenska åklagare inleder en förundersökning. Det borde inte finnas något annat alternativ än att uppfylla sina internationella förpliktelser, inte för någon stat och särskilt inte för ett demokratiskt land som Sverige, säger mottagaren av 2003-års Nobels fredspris, den iranska människorättsjuristen Shirin Ebadi, som skrivit under anmälan.

I och med att både kammaråklagare Karolina Wieslander och överåklagare Lennart Guné valt att inte inleda en förundersökning ber vi idag riksåklagare Petra Lundh att ta sig an saken. Överåklagaren gav ingen motivering, men kammaråklagaren menade bland annat att Eritrea inte skulle samarbeta, vilket skulle försvåra utredningen.

Brott mot mänskligheten är ett så pass allvarligt brott att det kan utredas även utanför landet där brottet begåtts. Det gäller till exempel den i Stockholm nu pågående rättsprocessen mot en iransk medborgare som står anklagad för delaktighet i massavrättningar av bland andra 100-tals journalister i Iran på 1980-talet.

Den rättegången visar att Sverige och svenska åklagare kan ta internationellt ansvar, om de vill.

– I ljuset av de rättsprocesser där svenska åklagare tar internationellt ansvar blir de beslut som hittills fattats i Dawit Isaaks fall obegripliga. Till exempel att de brott som vi anser ska prövas inte går att utreda i Sverige, för att Eritrea ändå inte skulle samarbeta. Åklagarna ignorerar inte bara vad tidigare riksåklagare Perklev redan slagit fast, utan tycks agera helt irrationellt, med tanke på att en av dem är samma åklagare som lett utredningen i fallet med den iranska medborgaren. Där Iran inte samarbetar, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Förutom Shirin Ebadi står även bland andra den förra domaren i Internationella brottmålsdomstolen och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, och Kanadas förre justitieminister, Irwin Cotler, bakom anmälan, liksom de svenska juristerna Jesús Alcalá och Percy Bratt.

Liksom RSF har dessa jurister högre förväntningar på det svenska åklagarväsendet än vad som hittills åstadkommits. Sverige måste ta sitt ansvar i det gemensamma arbetet för de mänskliga rättigheterna och mot att misstänkta människorättsförbrytare kan gå fria.

– De brotten som begåtts mot den journalist som hållits fängslad längst i världen kräver en grundlig utredning. Att lagföra sådana brott handlar om mer än Sveriges engagemang för internationell rättvisa, det handlar om landets skyldighet enligt internationell rätt. Vi vill uppmana Riksåklagaren att sätta juridiken framför politiken, säger Antoine Bernard, ansvarig för internationella rättsfall, på RSF:s huvudkontor i Paris, Frankrike.

Läs även rapporten: Samvetsfånge sedan 2001 – varför sitter fortfarande Dawit Isaak fängslad?

Eritrea rankas sist, på plats 180 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex. Sverige rankas på plats 3.

Ansökan om överprövning RÅ_Dawit_sept2021