Reportrar utan gränser uppmanar till internationellt stöd för Maria Ressa

Reportrar utan gränser (RSF) har inlett en internationell solidaritetskampanj för den filippinska journalisten Maria Ressa. Hon riskerar ett långvarigt fängelsestraff för sina kritiskt granskande artiklar på nyhetssajten Rappler. 

För att uppmärksamma Maria Ressas kamp mot korruption och maktmissbruk i Filippinerna har RSF, tillsammans med #HoldTheLine koalitionen lanserat en sajt med hundratals video från supportrar runt om i världen med uppmaningar att frige Maria Ressa och frikänna Rappler. Alla som besöker sajten uppmuntras att själva lägga upp en video med uppmaning att frige Maria Ressa.

Bland dem som redan lagt upp en video återfinns bland andra Navi Pillay, f d FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Joseph Stiglitz, nobelpristagare i ekonomi, Timothy Garton Ash, historiker och författare, Katharine Viner, chefredaktör för brittiska The Guardian.

Maria Ressa startade nyhetssajten Rappler 2012. När Rodrigo Dutarte fyra år senare valdes till president var Rappler mycket kritisk till regeringens ”krig mot drogerna” där tiotusentals människor dödades utan rättegång. Rappler och dess chefredaktör Maria Ressa har sedan dess utsatts för hot- och hatdrev och påhittade brott. Hon och hennes journalistkollegor utmålades som ”nationens fiender”.

Rodrigo Dutarte införde en lag om cyberförtal och det är denna lag som nu används för att tysta kritiken mot regeringen. I juni förra året dömdes Maria Ressa till sex års fängelse för cyberförtal. Domen är ett slag mot pressfriheten och en påminnelse om hur dagens auktoritära ledare arbetar för att komma åt sina fiender.

–Den filippinska regeringens angrepp på Maria Ressa är en attack på den oberoende journalistiken och demokratin. Vi på RSF har länge stöttat Maria och är stolta för det engagemang och den solidaritet som vi gett utlopp för gentemot denna modiga journalist. Nu uppmanar allmänheten över hela världen att stötta kampanjen. Det skulle kunna ge henne ett livsviktigt skydd när hon nu hotas av livstids fängelse, säger Erik Haklkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Maria Ressa är också anklagad för skattebrott och ett flertal andra förseelser. Skulle hon dömas för samtliga åtalspunkter kan det innebära livstids fängelse.

Maria Ressa är Asiens mest kända grävande journalist. Hon har en bakgrund på det fillipinska nyhetsprogrammet PTV-4 och CNN. Hon har vunnit otaliga priser och utsetts till Årets person av Time Magazine. Nyligen tilldelades hon FN-organet UNESCO:s pressfrihetspris.

Filippinerna återfinns på plats 138 av 180 länder i RSF:s internationella Pressfrihetsindex 2021.