Reportrar utan gränser väljer ny ordförande

– Det ligger ingen dramatik bakom mitt beslut att lämna över ordförandeskapet, säger Jesper Bengtsson. Det har varit fyra fantastiska år med det roligaste förtroendeuppdrag jag någonsin haft. Men nu är det dags att fokusera på mitt arbete som journalist och författare. Sedan dyker det säkert upp nya intressanta projekt.

Jesper Bengtsson valdes som ordförande på våren 2008 och en av de första uppgifterna blev att sätta fokus på övergreppen mot yttrandefriheten i Kina inför OS i landet senare samma år.

– Det var en lärorik inledning på uppdraget. Kina är en tydlig symbol för den nya världsordningen, där ökad ekonomisk frihet inte nödvändigtvis går hand i hand med en demokratisk utveckling och där omvärlden mest på ett symboliskt plan verkar bry sig så om att journalister och dissidenter sitter fängslade.

Annars har Bengtssons fyra ordförandeår präglats av kampanjerna för Dawit Isaaks frihet, och för de två fängslade svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye i Etiopien.

– Tyvärr har vårt fokus hela tiden legat på att få dem fria, säger Bengtsson. Helst hade jag förstås sett att de redan sluppit ut ur fängelserna. Men det arbetet kommer den framtida ledningen för Reportrar utan gränser tveklöst att arbeta vidare med.

Själv kommer Bengtsson även i fortsättningen att följa pressfrihetsfrågorna, både som skribent och föredragshållare.

– Den arabiska våren visade hur avgörande press- och yttrandefriheten är för att människor ska känna verklig frihet och i någon form kommer jag säkert att arbeta vidare med dem.

För mer information, kontakta kanslichef Urban Löfqvist på 070-299 86 93 eller Jesper Bengtsson på 070-268 25 29.