Det är ett pris inte bara till två enskilda journalister utan till alla de journalister som grips, fängslas och hotas runt om i världen. Priset sänder också en signal om att oberoende journalistik blir allt viktigare för att säkra yttrandefriheten och demokratiutvecklingen i världen.
– Priset väcker frågan om pressfrihet och oberoende journalistik, och det behövs när pressfrihet är satt under tryck över hela världen. Ressa och Muratov är två förkämpar och symboler för journalister som varje dag riskerar livet för allas vår rätt till information, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.
Maria Ressa är grundare och Chefredaktör för nyhetssajten Rappler, grundad 2012. Hon är en granskande journalist som vågat stå upp mot regimen och president Duterte i Filippinerna.
Dimitri Muratov är chefredaktör på Novaja Gazeta, Rysslands enda verkliga kritiska tidning. Sedan 1993 har 6 personer från tidningen mördats, bland dem Anna Politkovskaya. I går var det 15 år sedan den tragiska årsdagen.
Pristagarnas modiga arbete har stor betydelse i deras respektive länder för tillgången till fri och granskande information. Men det ger eko över hela världen.Vi känner stor glädje för att deras journalistiska arbete uppmärksammas och hoppas att uppmärksamheten kan ge dem skydd. .
Det är av största vikt att vi främjar rätten till information eftersom det är utgångspunkt för att mänskligheten ska kunna bemöta de utmaningar den står inför. Pristagarnas arbete inspirerar andra journalister världen över.
Erik Halkjaer kommenterar priset på SVT nyheter.