Inför de olympiska vinterspelen (OS) i Kina, den 4-20 februari 2022, uppmanar Reportrar utan gränser (RSF) journalister och media att skydda sig mot övervakning från de kinesiska regimen. De journalister som ska bevaka vinter-OS rekommenderas att inte ladda ner applikationer, då dessa kan ge kinesiska myndigheter möjlighet att övervaka journalisterna.
Utöver att inte ladda ner applikationer rekommenderar RSF också medier, utgivare och sociala medieplattformar att fördöma all redaktionell inblandning eller påtryckningar från regimen. Vidare bör redaktionerna fortsätta att granska Pekings attacker mot pressfriheten (se rekommendationerna nedan).
– OS är en drömmöjlighet för Xi Jinping att fila på sin image och försöka få människor att glömma hans katastrofala avtryck på mänskliga rättigheter, inklusive pressfrihet och allas rätt till information, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.
RSF påminner om hur Kina hanterat tennisstjärnan Peng Shuai, som uppenbarligen är satt i husarrest efter att på sociala medier ha anklagat en tidigare vice premiärminister för våldtäkt. Regimen har svarat på anklagelserna med en omfattande censur- och mörkläggningskampanj.
– Självklart ska media och journalister bevaka en så stor internationell händelse som vinter-OS, men de måste vara försiktiga med regimens försök att manipulera media. De måste inte bara skydda sina journalister från övervakning och eventuella påtryckningar, utan även vara extra vaksamma när det gäller källkritik och faktagranskning av information från de kinesiska arrangörerna, säger Erik Halkjaer.
Kina är världens största fängelse för journalister med minst 127 fängslade. Kina rankas på plats 177 av 180 i 2021 RSF Pressfrihetsindex, efter Eritrea, Nordkorea och Turkmenistan, länder där journalistik är synonymt med statlig propaganda. Under president Xi Jinpings åtta år vid makten påminner Kinas mediekultur allt mer om den maoistiska eran, då det inte var en rättighet utan ett brott att få fri tillgång till information.
RSF:s rekommendationer:
- Rekommendationer för journalister
- Undvik så långt det är möjligt att använda tekniska hjälpmedel som innebär en risk för censur eller övervakning av kinesiska myndigheter, antingen för att de har utvecklats av eller drivs av ett företag som lyder under kinesisk reglering (som WeChat, Baidu, TikTok), eller eftersom användardata lagras på servrar som är tillgängliga för kinesiska myndigheter (som iCloud China).
- Om det är absolut nödvändigt att använda dessa hjälpmedel, anslut från en dator eller smartphone som inte är uppkopplad mot dina vanliga nätverk. Lagra inte, inte ens tillfälligt, lösenord eller information som kan äventyra dig eller dina källor. Lita inte på påståenden från operatörer om att data som passerar genom deras servrar i Kina krypteras eller omedelbart raderas. För att skydda kinesiska källor rekommenderas kommunikation via end-to-end-krypterade meddelanden som inte kräver lagring av ett telefonnummer (t.ex. Threema).
- Vid research i Kina bör en lämplig VPN installeras före avresan, till exempel ett företagsägt VPN eller en pålitlig betalversion. VPN-tunnlar kan ge åtkomst till blockerade tjänster och i viss utsträckning skydda integriteten vid research online. VPN skyddar dock inte innehållet i kommunikation på kinesiska plattformar och tjänster. Rådfråga gärna en expert på digital säkerhet.
- Meddela RSF om eventuella övergrepp på din rapportering eller på ditt lands mediekanaler, (påtryckningar, hot, trakasserier, misstänkt självcensur eller misstänkt korruption) så att vi, vid behov, kan utreda dessa övergrepp.
- När du hänvisar till Kina, var noga med att undvika att använda uttryck som är utformade för att dölja vissa verkligheter. Till exempel, hänvisa till förtrycket i Xinjiang snarare än ”kampen mot terrorismen”, eller till massakern på Himmelska fridens torg snarare än ”händelserna” på Himmelska fridens torg.
- Samarbeta inte med medier som förmedlar propaganda från det kinesiska kommunistpartiet och, om du bjuds in till Kina som journalist, fundera på vad som kan komma att begäras av dig i gengäld.
- När journalister och medier deltar i evenemang som presskonferenser organiserade av Kina, bör de vara medvetna om att kinesiska representanter och tjänstemän kommer att använda dessa evenemang som en plattform för propaganda. Genom att läsa på hur regimen använder propaganda som ett sätt att sprida narrativ om Kina kan journalister bli mer medvetenhet om propagandastrategier och förbereda sig för kritiska diskussioner. Läs mer i rapporten China´s pursuit of a new media world order (2019)
Rekommendationer för mediaföretag, publicister och sociala medieplattformar
- Gör allt för att förhindra risken för externa påtryckningar, oavsett om det är politiskt eller ekonomiskt, och fördöm all redaktionell inblandning i er rapportering.
- Vägra all form av censur eller försök till övervakning.
- Vägra sprida propaganda.
- Fortsätta att undersöka och avslöja Pekings censur, propaganda, mediauppköp, och trakasserier av journalister och andra attacker mot pressfriheten.
- Följ de principer som tagit fram inom det internationella partnerskapet för information och demokrati, International Declaration for Information and Democracy, som bland annat stöds av Sveriges regering och mottagaren av 2021-års fredspris till Alfred Nobels minne, den filippinska journalisten Maria Ressa.
Dessa rekommendationer är hämtade från en rapport med titeln Journalism in China: The Great Leap Backwards som kommer att publiceras av RSF i början av december 2021. I rapporten, som följer upp rapporten China´s pursuit of a new media world order, från 2019, kommer Kina systematisering av censur och informationskontroll beskrivas, liksom hur detta hotar pressfriheten och demokratin i världen.