Reportrar utan gränser vill att åklagaren omprövar beslut om Dawit Isaak

dawit_port_large_kalle_ahlse9n.jpg

Reportrar utan gränser (RSF) begär tillsammans med tolv internationella jurister att Åklagarmyndigheten inleder en förundersökning om de brott mot mänskligheten som den svenska journalisten Dawit Isaak utsätts för i Eritrea. Kammaråklagare Karolina Wieslanders avslag från i januari i år måste omprövas.

Tillsammans med bland andra FN:s tidigare högkommissarie för mänskliga rättigheter Navi Pillay, Kanadas förre justitieminister Irwin Cotler och den iranska advokaten och mottagaren av Nobels fredspris Shirin Ebadi begär RSF att en högre åklagare ändrar kammaråklagare Karolina Wieslanders beslut från i januari i år då hon valde att avslå en begäran om att utreda bland andra Eritreas president Isaias Afwerki för brott mot mänskligheten i fallet med den fängslade svenska journalisten Dawit Isaak.

– Brott mot mänskligheten är ett av de särskilt allvarliga brott som alla länder har ett ansvar att utreda oavsett var de begåtts. Att en svensk medborgare drabbas ger Sverige ett särskilt ansvar. Det ser alla de här tunga, erfarna internationella juristerna. Deras ögon vilar just nu på den svenska Åklagarmyndigheten, säger Björn Tunbäck, ledamot i RSF Sveriges styrelse, med särskilt ansvar för Dawit Isaaks fall.

I ett brev, som skickades till Åklagarmyndigheten i Stockholm, torsdagen den 8 april, framhåller RSF med tolv internationella jurister att kammaråklagaren tycks bortse från att riksåklagaren redan 2015 sade att det fanns skäl att misstänka ledningen i Eritrea för brott mot mänskligheten i alla fall i form av tortyr och påtvingat försvinnande mot Dawit Isaak. Riksåklagaren menade också att då att det skulle gå att utreda brotten i Sverige, men det verkar kammaråklagaren inte ha tagit hänsyn till.

Riksåklagarens enda skäl till att inte inleda förundersökning när han prövade våra anmälningar 2015 och 2016 var att skydda utrikesdepartementets förhandlingsarbete för att få Dawit Isaak fri. I den nya anmälan citeras både utrikesminister Ann Linde och Sveriges ambassadör för Eritrea, Svante Liljegren, när de i olika sammanhang beskrivit att Eritrea inte tar intryck av den svenska regeringens alla ansträngningar.

Det har gått fem år sedan Riksåklagaren prövade saken och utrikesdepartementet har inte kunnat visa ett enda positivt resultat av sitt arbete med att få Dawit Isaak. Därför faller Riksåklagarens enda argument för att inte utreda misstankar om brott.

Bakom anmälan står förutom de ovannämnda juristerna även Dawit Isaaks bror Esayas Isaak, de svenska juristerna Percy Bratt och Jesús Alcalá, den tidigare ordförande för Afrikanska kommissionen för mänskliga rättigheter, Pansy Tlakula, och framträdande jurister från Eritrea, Sydafrika, Gambia, Frankrike, Storbritannien, Kanada, Tyskland och Österrike.

Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea sedan snart tjugo år. Eritrea rankas på plats 178 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.