Reportrar utan gränsers korrespondent i Algeriet dömd till fängelse

Khaled Drareni, bild från rsf.org
Reportrar utan gränsers lokala korrespondent i Algeriet, journalisten Khaled Drareni har idag dömts till tre års fängelse av en domstol i Algeriet. Han greps i mars när han bevakade en demonstration. Han döms för att ha uppmuntrat till väpnat uppror och för att utgöra en fara för den nationella enheten.
Till vardags arbetar Khaled Drareni för den algeriska sajten Casbah Tribune och franska TV5 Monde. I juni greps ytterligare tre journalister i Algeriet på liknande grunder. Reportrar utan gränser har sett en allvarlig försämring av pressfriheten och situationen för journalister i Algeriet under pandemin. I juli bildade Reportar utan gränser också en internationell kommitté till stöd för Khaled Drareni, tillsammans med organisationerna Article 19, Committee to Protect Journalists, Afrikanska journalistfederationen, Human Rights Watch, Index on Censorship, Internationella Pressinstitutet, Elfenbenskustens och Tunisiens journalistförbund (SJNT) och Internationella förbundet för fransktalande media (UPF). Kommittéen stöds också av en rad journalister från hela världen.

– Domen mot vår korrespondent Khaled Drareni är kulmen på en längre tid av rättsliga trakasserier mot en kritiskt granskande och oberoende journalist. Tyvärr är våra korrespondenter som rapporterar om attacker mot pressfriheten extra utsatta, som till exempel Erol Önderoglu, i Turkiet, som fått utstå åratal av juridisk förföljelse. Beteendet är vidrigt och går helt på tvärs mot allt vad rättsstaten heter. Algeriets rättsystem visar idag tydligt att det är en pressfrihetens fiende, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.
Algeriet rankas på plats 146 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, fem placeringar sämre än året innan, 2019.