Reportrar utan gränsers korrespondent i Algeriet fri

Reportrar utan gränser (RSF) uttrycker glädje och lättnad efter att organisationens korrespondent i Algeriet, Khaled Drareni släppts ur fängelse. RSF riktar ett stort tack till dem som kämpat för hans frihet, särskilt hans stödkommitté.

 Den algeriska journalisten Khaled Drareni släpptes under fredagen den 19 februari ut från fängelset Koléa, väster om huvudstaden Alger. Han hade då suttit elva månader i fängelse. 

 Tillsammans med ett dussintal andra fängslade journalister och opinionsbildare, ingick redaktören för webbtidningen Cashbah Tribune och tillika korrespondent för franska TV5 Monde och RSF i en fängelseamnesti, utannonserad av president Abdelmadjid Tebboune.

 Den algeriska presidents amnesti kom bara dagar innan tvåårsdagen av Hirakfolkets uppror, som i april 2019 ledde till den tidigare presidenten Abdelaziz Bouteflikas avgång. Den 18 februari meddelade hans efterträdare att ett 60-tal politiska fångar skulle släppas. 

 – Vi gläds otroligt över denna nyhet, en bitter eftersmak av 11 månaders fängelse till trots. Oberoende och fri journalistik är grundläggande för att Algeriet ska kunna förändras till det positiva. Fängelseamnestin är ett steg i rätt riktning, och Khaled Drareni kan nu återgå till sitt arbete att förmedla fri och trovärdig information och journalistik åt det algeriska folket, säger Christophe Deloire, RSF:s generalsekreterare.

 RSF tackar all dem som organiserat sig och kämpat allt sedan den 29 mars förra året då Khaled Drareni greps och fängslades, framför allt riktar organisationen stor tacksamhet mot hans stödkommitté. 

 – Khaled har trots en förföljelse utan dess like visat stort mot och gjort motstånd, och inspirerat andra för sin kamp för pressfrihet i regionen. President Tebbounes benådning visar på det uppenbara att Khaled Drareni är en journalist med integritet, som inte undergräver den nationella enheten, utan precis tvärtom. En fredlig dialog är den bästa garantin för ett enat och trovärdigt Algeriet, säger Souhaieb Khayati, kontorschef för RSF i Tunisien.

 Det nästan upp till ett år långa rättsliga trakasserierna mot Khaled Drareni har gjort honom till en sann symbol för pressfriheten i Algeriet. Han greps en första gång 7 mars 2020. Bara 15 dagar senare, den 27 mars avbröts utredningen av honom och två dagar senare greps han igen, medan han bevakade en hirakisk demonstration.

 – Han dömdes till två års fängelse för att ha uppmuntrat till en olaglig demonstration och för att ha uppviglat till uppror gentemot staten. Detta trots att han bara gjorde sitt arbete som journalist. Det är otroligt skönt att han nu är fri, och en seger för pressfrihet och oberoende journalistik, i inte bara Algeriet, utan i hela Nordafrika, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

 Algeriets högsta domstol skulle ha granskat hans fall i nästa vecka, den 25 februari, men nu har Khaled Drareni kunnat återförenas med sin familj istället.

 Algeriet har de senaste fem åren tappat 27 placeringar i RSF:s pressfrihetsindex och rankades 2020 på plats 146 av 180.