Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2021 går till den ungerska nyhetssajten Telex.hu.

Motivering till pressfrihetspriset
”RSF Sverige ger årets pressfrihetspris till Telex.hu för sin orädda aktion att med hjälp av crowdfunding, skapa en ny oberoende och opartisk nyhetssajt i Ungern där regeringen i många år undergrävt pressfriheten och makthavarna kontrollerar 80 procent av all media. Medarbetarna vid Telex.hu lämnade i protest en etablerad nyhetssajt som efter ett ägarbyte förlorat sitt oberoende. Ungern har de senaste 15 åren tappat 82 placeringar i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex och det finns ett stort behov av modiga journalister som liksom Telex.hu tar kampen för pressfriheten.”

– Om det är något vi behöver mer av inom EU i dessa tider är det fler modiga och hängivna journalister som vågar stå upp mot auktoritära makthavare, organiserad brottslighet, korrupta företagsledare och de digitala medieplattformarnas trollsvansar. Gänget bakom ungerska Telex.hu är några av dessa journalister, som tog saken i egna händer, startade en ny tidning i EU:s näst värsta land vad det gäller pressfrihet, och samlade in stöd via crowdfunding. På lite mer än ett halvår har de 40 000 prenumeranter, 100 000-tals dagliga besökare på sin sajt och ett starkt stöd bland den ungerska befolkningen, vars tillgång till oberoende och granskande journalistik begränsas alltmer, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Det senaste decenniet har pressfriheten gradvis försämrats i Ungern och landet rankas nu på plats 92 av 180 i Reportrar utan gränser pressfrihetsindex. Premiärminister Viktor Orbán och hans nationalkonservativa parti Fidesz har successivt tagit kontroll över Ungerns oberoende medier. I juli 2020 sparkades chefredaktören för den ledande nyhetssajten Index av den nya ägaren som har starka band till Orbán. Hela redaktionen valde att avgå i protest och startade tillsammans den läsarfinansierade sajten Telex.hu.

– Anledningen till att vi sa upp oss från Index var att vi ansåg att vårt oberoende var hotat. Det handlar om att hitta ett sätt att hålla ihop, så att vi kan driva en nyhetssajt som är opartisk, oberoende av oligarker, politik och politiker – en sajt som verkligen bara är vår. Att stå enade för något vi tror på, för ett samhälle som vi älskar, är ganska unikt, säger Veronika Munk, en av två chefredaktör för Telex.hu.

Telex är Ungerns största, läsarfinansierade oberoende nyhetskälla och har bland annat avslöjat att regeringen med hjälp av landets ambassadörer, svartlistar och spionerar på ungerska journalister som reser utomlands.

Digital prisutdelningsceremoni 3 maj
Den 3 maj, på FN:s världsdag för pressfrihet, delar Reportrar utan gränser ut sitt årliga pressfrihetspris för att hedra personer som kämpar för det fria ordet runt om i världen. Reportrar utan gränser bjuder in till digital prisutdelning och seminarium om journalisters villkor i Ungern och i Sverige. Vinnarna deltar via länk och kan också nås för intervjuer före seminariet.

Datum och tid:
Måndag 3 maj 14.00–15.45
Länk: https://www.facebook.com/events/949260252478355