Reportrar utan gränsers pressfrihetspris – här är de nominerade

Femton journalister och medier från hela världen har nominerats till  Reportrar utan gränsers pressfrihetspris, som firar 30 år i år.  Priset delars ut i tre kategorier – journalistiskt mod, genomslagskraft och oberoende. Den ryske journalisten Dmitrij Muratov, Nobels fredspristagare 2021, kommer att närvara vid prisutdelningen i Paris den 12 december.

– I 30 år har RSF-priset hedrat dom som sätter journalistikens ideal högt. I den digitala tidsåldern ställs journalistiken inför allt större utmaningar, men mod, oberoende och strävan efter genomslagskraft förblir ledstjärnor för journalistkåren. De journalister som strävar efter dessa idag förtjänar uppmärksamhet. De kommer att delta i den 30:e prisutdelningen där Dmitrij Muratov, den ryska journalisten som tilldelades Nobels fredspris 2021, kommer att medverka,  sägerChristophe Deloire, RSFs generalsekreterare.

RSF:s pris för mod

Priset för mod delas ut till journalister, media eller icke-statliga organisationer som visar mod i utövandet, försvaret eller främjandet av journalistik i en fientlig miljö och trots hot mot deras frihet eller säkerhet.

Juan Lorenzo Holmann Chamorro (Nicaragua)

Som generaldirektör för den oberoende tidningen La Prensa sedan 2019, tvingades han tillkännage slutet på tidningens tryckta upplaga den 13 augusti 2021. Detta på grund av brist på tidningspapper som orkestrerats av president Daniel Ortegas regering. Polisen tog kontroll över tidningens anläggningar och arresterade Holmann samma dag och förde honom till interneringscentret, känt som ”tortyrcellerna”. I mars 2022 dömdes han till nio års fängelse på grund av anklagelse om penningtvätt, trots brist på bevis som stöder åtalet. La Prensa fortsätter att finnas i digitalt format och drivs nu från en plats utanför Nicaragua.

Mahmoud Al-Otmi (Jemen)

Frilansjournalist som har bevakat Houthi-rebellernas kränkningar av mänskliga rättigheter för jemenitiska medier sedan 2014. Han har tagit emot hot sedan han grundade webbplatsen almmarsa.com i Aden 2018, där han fokuserar på Jemens Houthi-styrda västra provinser. Houthierna lyckades identifiera hans bil och platsen där han bodde. Den 9 november 2021 sprängdes hans bil när han körde sin fru, journalistkollegan Rasha Al-Harazi, till sjukhus för att föda. Hon och barnet dog på plats. Al-Otmi skadades svårt men överlevde. Han är nu baserad i Förenade Arabemiraten, där han fortsätter att arbeta.

Huang Xueqin (Kina) 

Journalisten och tidigare undersökande reporter från Xinquaibao och Southern Metropolis Weekly, Sophia Huang Xueqin har under de senaste åren arbetat för att främja kvinnors rättigheter och för att dokumentera och avslöja sexuella trakasserier mot kvinnor och flickor. Sophia greps den 19 september 2021 i den staden Guangzhou i södra Kina, tillsammans med aktivisten Wang Jianbing. De misstänkt för att ha ”uppviglat omstörtande av statsmakten”. Hon greps när hon förberedde sig för att lämna Kina för att studera i Storbritannien. År 2021 fick hennes artikel om den kvinnliga aktivisten Li Qiaochu, publicerad av Initium Media, ett pris för Excellence in Reporting on Women’s Issues från Society of Publishers in Asia (SOPA).

Narges Mohammadi (Iran)

Narges Mohammadi har under de senaste 12 åren fängslats flera gånge för att ha kämpat för pressfrihet och mänskliga rättigheter. Inte ens i fängelset har hon slutat rapportera om den fruktansvärda situationen för fångar i Iran, särskilt de kvinnliga fångarna. Trots hjärtproblem har hon blivit misshandlad och torterad och har fått 154 piskrapp. Men hon ger inte upp utan fortsätter att uppmana till civil olydnad. Narges Mohammadi har skrivit dussintals artiklar från fängelset, har gjort en dokumentär och har till och med publicerat en bok med titeln White Torture, baserad på intervjuer med 16 fångar.

Han Thar Nyein (Myanmar)

Han Thar Nyein var ett av de första oberoende journalisterna drabbades av juntans förföljelse. Han greps knappt en månad efter militärkuppen i februari 2021 i Myanmar. För ett decennium sedan var han med och grundade Kamayut Media, en nyhetsbyrå som försåg världen med pålitlig bevakning av vad som hände på plats i Myanmar. Han hålls för närvarande i det ökända Insein-fängelset i utkanten av Yangon, där han har utsatts för extremt våld och tortyr, brännskador på hela kroppen, våldtäktshot och dödshot.   

RSF:s pris för påverkan

Priset för påverkan delas ut till journalister, media eller icke-statliga organisationer vars arbete har lett till konkreta förbättringar av journalistisk frihet, oberoende och pluralism, eller till en ökad medvetenhet om dessa frågor.

Mstyslav Tchernov och Yevhen Maloletka (Ukraina)

De rapporterade för Associated Press och var de enda journalister som under 20 dagar i mars 2022 dokumenterade effekterna av striderna och artilleribombningarna i den ukrainska staden Mariupol för internationella medier. Deras foto av en gravid kvinna skadad i beskjutningen av ett förlossningssjukhus spreds världen runt och uppmärksammade den internationella opinionen på vad som hände i den belägrade staden. De arbetade under extremt svåra förhållanden, jagade av den ryska armén. Tack vara hjälp av befolkningen, som förstod hur betydelsefull deras arbete var, kunde de jobba vidare.

Kavita Devi (Indien)

Medgrundare och chef för Khabar Lahariya, en nyhetswebbplats som enbart drivs av kvinnliga journalister från landsbygdsområden. Hon har blivit en symbol och röst för det bortglömda indiska samhällets, för landsbygdsbefolkningar som inte talar engelska eller ens hindi. Eftersom hon föddes som Dalit, (tidigare benämnda kastlösa) och giftes bort vid 12 års ålder, borde hennes liv ha följt den traditionella vägen med hem, barn och boskap. Men hon studerade och, tillsammans med andra studenter, grundade Khabar Lahariya 2002. Hon tog sig in i den traditionellt mansdominerade mediesektorn och riktade strålkastarljuset mot den sociala, etniska och religiösa diskriminering som Indiens marginaliserade landsbygdsbefolkning utsätts för. Hon har därigenom hjälpt det indiska samhället att utvecklas mot mer representativitet och medborgarautonomi, med pluralistisk journalistik oberoende av de traditionella maktstrukturerna.

Adama Dramé (Mali)

Som direktör för det maliska veckomagasinet Le Sphinx, har han kämpat outtröttligt ända sedan hans reporter Birama Touré försvann i Bamako en natt i januari 2016. En undersökning som genomfördes gemensamt av Dramé och RSF fastställde att Touré kidnappades, torterades och nästan säkert dödades i ett statligt säkerhetsfängelse för att ha granskat Karim Keïta, son till den dåvarande presidenten, som avsattes i en kupp 2020. Karim Keïta flydde till Elfenbenskusten efter kuppen men de maliska myndigheterna har utfärdat en arresteringsorder, medan den tidigare chefen för Malis underrättelsetjänst, general Moussa Diawara, greps i samband med Tourés försvinnande. Dessa händelser hade inte skett utan avslöjanden som Dramé deltog i. Av rädsla för sitt liv har Dramé varit tvungen att fly landet men han fortsätter att utreda fallet och hoppas en dag få reda på exakt vad som hände med hans försvunna reporter.

Amazônia Real (Brasilien) 

Amazônia Real grundades 2013 av två kvinnor, Katia och Elaize, och är en oberoende journalistbyrå baserad i Manaus, huvudstaden i delstaten Amazonas. Den drivs uteslutande av kvinnor och producerar etisk och undersökande journalistik, intervjuar dem som sällan ses i de vanliga medierna och publicerar multimediarapporter om klimatförändringarnas, översvämningarnas och avskogningens inverkan på regionens ursprungsbefolkningar och minoriteter, och beskriver deras liv och berättar deras berättelser. Som en ideell organisation har den valt att inte ta emot finansiering eller resurser från staten eller från någon person eller företag som är inblandade i miljöbrott, tvångsarbete eller våld mot kvinnor.

Reporters United (Grekland)

Reporters United är ett nätverk av reportrar som syftar till att stödja undersökande journalistik i Grekland, samarbeta i gränsöverskridande utredningar med internationella journalister och media, och publicera berättelser som ofta kämpar för att hitta sin plats i den grekiska pressen. Även om Reporters United utsatts för skrämselprocesser (SLAPP) och nekats tillgång till statlig information, har Reporters United avslöjat stora skandaler, inklusive spioneri på journalister, miljömissbruk och korruption i Greklands hantering av migration. Som en sällsynt ö av journalistisk professionalism i ett hav av mediepolarisering och regeringspropaganda måste den brottas med de stora problemen för pressfriheten i Grekland, det EU-land som rankas sämst i 2022 års internationella pressfrihetsindex.  

 

RSF:s pris för självständighet

Priset för självständighet delas ut till journalister, media eller icke-statliga organisationer som står emot påtryckningar (inklusive finansiella, politiska, ekonomiska eller religiösa påtryckningar) eller på grund av de värderingar och regler som gör det möjligt för dem att stå emot.

TOLOnews (Afghanistan) 

TOLOnews tilldelades RSF Press Freedom Prize 2005 och City of Paris Medal for Heroes of Information 2016. Denna privatägda TV-kanal fortsätter att verka i Kabul trots konstanta påtryckningar från talibanerna sedan de tog kontroll över landet den 15 augusti 2021. Det är en av Afghanistans största privatägda TV-nyhetskanaler, och dess opartiska, faktabaserade rapportering speglar journalistikens bästa principer. Genom att fortsätta sin verksamhet understryker den det faktum att opartisk rapportering kan och måste upprätthållas under alla omständigheter.

Omar Radi (Marocko)

Omar är en undersökande reporter och människorättsaktivist som har utsatts för rättsliga trakasserier för att ha rapporterat om korruption och andra känsliga ämnen i mer än tio år. Myndigheterna började utreda honom misstänkt för spionage i juni 2020, strax efter att Amnesty International rapporterade att Pegasus spionprogram hade använts för att hacka sig in i hans telefon. En månad senare fängslades han på grund av en våldtäktsanklagelse. Han ställdes inför rätta anklagad för våldtäkt och spionage. Han dömdes till sex års fängelse i juli 2021. Omar inledde en hungerstrejk i april 2021 i protest mot sitt frihetsberövande men var tvungen att överge den efter 21 dagar eftersom han lider av Crohns sjukdom och har varit vid mycket dålig hälsa sedan dess.

Lady Ann Salem (Filippinerna) 

Hon förkroppsligar journalistikens framtid i Filippinerna, en ny generation journalister som följer det spår som Maria Ressa har slagit in på. För detta fängslades hon i december 2020 på grund av anklagelser om terrorism och ”vänsterism” efter att polisen placerat vapen i hennes hem i Manila. En domstol slog fast att hennes gripande var ”ogiltigt” i februari 2021. Hon redigerar Manila Today och koordinerar Altermidya, ett alternativt medienätverk som prioriterar grävande journalistik, och täcker delar av det filippinska samhället som mainstreammedia ignorerar. Hon är medlem i International Association of Women in Radio and Television (IAWRT) och kämpar för kvinnors rättigheter.

Bettie K. Johnson Mbayo (Liberia)

Denna oberoende undersökande journalist tackade nej till alla finansieringserbjudanden från regeringsrepresentanter när hon 2020 grundade The Stage Media (Liberia), som arbetar med undersökande journalistik.  Hon är en av Liberias mest aktade källorna till nyheter och information. Hennes undersökande rapportering har dokumenterat och fördömt minst sex stora skandaler som involverar politik, korruption, mänskliga rättigheter och kvinnors problem i Liberia. Efter en berättelse om en kvinna som tvingades stanna kvar på sjukhus för att hon inte kunde betala sin sjukhusräkning, hotades Mbayos man, som är läkare, av sjukhusets direktör. Han anklagas ofta för att ”inte kontrollera sin fru”. Paret har också erbjudits internationella forskningsanslag i ett försök att få dem att lämna landet.

Bolot Temirov (Kirgizistan) 

Kirgizistans mest kände undersökande reporter är trakasserad och spionerad på av myndigheterna. Han motsätter sig rättslig förföljelse och utpressning och fortsätter att publicera sina videoreportage på sin YouTube-kanal, Temirov Live. Förutom att han åtalas för innehav av droger (som polisen släppte ner i fickan under en razzia i februari 2022) stäms han av Kyrgyz Petroleum Company för en av sina videor i tre brottmål. Han fortsätter ändå att lägga ut sina reportage, som mest handlar om korruption.

 

Årets prisjury består av ledande journalister och försvarare av yttrandefriheten, från hela världen.
Rana Ayyub, indisk journalist och kolumnist i Washington Post.
Raphaëlle Bacqué, ledande fransk reporter för Le Monde.
Mazen Darwish, syrisk advokat och president för Syrian Center for Media and Freedom of Freedom.
Zaina Erhaim, syrisk journalist och kommunikationskonsult.
Erick Kabendera, tanzanisk undersökande reporte.
Hamid Mir, pakistansk nyhetsredaktör, krönikör och författare.
Frederik Obermaier, tysk undersökande journalist på tidningen Süddeutsche Zeitung i München.
Mikhail Zygar, rysk journalist och grundande chefredaktör för Dozhd, Rysslands enda oberoende TV-nyhetskanal. J

Juryn leds av RSFs ordförande,  Pierre Haski, fransk reporter och krönikör.