Reportrar utan gränsers representant i Turkiet frikänd

Efter en tre år lång rättsprocess friades Reportrar utan gränsers representant i Turkiet, Erol Önderoğlu, den 17 juli från alla anklagelser. Tyvärr förväntas en ny rättegång inledas i november.

Tillsammans med människorättsaktivisten Şebnem Korur Fincancı och författaren Ahmet Nesin friades Reportrar utan gränsers representant i Turkiet, Erol Önderoğlu, från anklagelser om att ha spridit terrorpropaganda. Under 2016 deltog de tre i en solidaritetskampanj för den kurdiska tidningen Özgür Gündem där de tillsammans med 53 andra personer turades om att agera chefredaktör under en dag.

Kort efter kampanjen tvingades tidningen att stänga i augusti 2016. Av de 56 tillfälliga chefredaktörerna ställdes endast Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı och Ahmet Nesin inför rätta.

Tyvärr måste Erol Önderoğlu infinna sig i rätten igen den 7 november. Han anklagas återigen för att ha spridit terrorpropaganda. Detta efter att han öppet visat sitt stöd för de hundratals universitetsstudenter som i april dömdes till fängelse för terrorbrott efter en fredlig demonstration.

– Dagens friande fläckas tyvärr av det faktum att  Erol Önderoğlu måste återfinna sig i rätten om fyra månader. Vi hoppas att domstolen även då kommer avvisa anklagelserna mot honom. De fortsatta trakasserierna mot vår representant är djupt orättvisa, vi fördömer dem kraftigt, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Erol Önderoğlu tackar alla dem som stött honom, Şebnem Korur Fincancı och Ahmet Nesin under hela rättsprocessen.

– Nu fortsätter kampen för våra kollegor som förföljs, trakasseras och fängslas, säger Erol Önderoğlu.

I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019 rankas Turkiet på plats 157 av 180 länder. Situationen för pressfrihet i landet har försämrats kraftigt sedan kuppförsöket i juli 2016. Flera medier har tvingats stänga och journalister ställs inför rätta i massrättegångar. Turkiet är det land i världen som håller flest journalister fängslade.

Läs Reportrar utan gränsers porträtt av Erol Önderoğlu.