Reportrar utan gränsers tidigare ordförande Gunnel Werner har gått bort

Gunnel Werner

Den 5 juli gick journalisten Gunnel Werner bort. Hon blev 78 år gammal. Under sin karriär var hon bland annat utrikeskorrespondent för Sveriges Radio och ordförande för den svenska sektionen av Reportrar utan gränser, RSF Sverige.

Det är med sorg som Reportrar utan gränsers svenska sektion, RSF Sverige, tagit emot beskedet att Gunnel Werner avlidit. Hon var inte bara en duktig och namnkunnig journalist som lämnar ett stort tomrum efter sig. Hon var även ordförande för den svenska sektionen 2007-2008, efter Eva Elmsäter och före Jesper Bengtsson.

Enligt tidningen Sydsvenskan ska Gunnel Werner 2003 sagt till tidningen Journalisten att ”En del av glädjen i journalistjobbet är att hela tiden få lära sig nya saker och att lära andra. Jag har haft en idé om att SVT ska vara som ett folkuniversitet. Man ska lära sig mycket, inte bara bli underhållen – men också det”.

För bland annat detta, att som journalist få sprida kunskap utan hinder, kämpar Reportrar utan gränser. I november förra året firade RSF Sverige 25 år. Tyvärr kunde inte Gunnel Werner närvara.

– Hon saknades på firandet och det var tråkigt att jag aldrig fick lära känna henne. Som tidigare ordförande för föreningen har hon bidragit till mycket av var vi är idag och att kampen för pressfrihet aldrig varit starkare, tack Gunnel och vila i frid, säger nuvarande ordförande Erik Halkjaer.

RSF Sveriges tidigare kanslichef Urban Löfqvist minns Gunnel Werner som orädd inför föreningsarbetet.

– Gunnel kom in som en frisk fläkt i Reportrar utan gränser. Aldrig rädd för att vara obekväm ifrågasatte hon gärna de rådande strukturerna i organisationen, säger Urban Löfqvist.

Hon minns även av sin tidigare kollega, Sveriges Radio-medarbetaren Lars Gunnar Erlandsson, som sedan länge är ledamot i RSF:s Sveriges styrelse.

– Under den tid Gunnel Werner var reporter på SR:s samhällsredaktion på 1970-talet, där jag var chef under några år, minns jag henne som en professionell, nyfiken journalist med ett brett intresseområde och ett vidsträckt kontaktnät. Hon var en programledare med en egen rak framtoning. Vi hade senare också en nära kontakt när hon på 1980-talet tillsammans med sin man Peter Werner rapporterade från Mellanöstern, först från Beirut och senare från Cypern, säger Lars Gunnar Erlandsson.

Gunnel Werner var bland annat med och startade Kunskapskanalen på Sveriges Television, arbetade som reporter på Sveriges Radio, som utrikeskorrespondent för SR Ekot i Paris, Beirut och på Cypern. Hon blev sedan programledare för bland annat Sommarnattens skeenden, Fråga Lund och det egna tv-programmet Veckan med Gunnel Werner.

Fotot som illustrerar denna artikel är taget av Fredrik Haglund på Utrikespolitiska föreningen i Uppsala 2008, när Gunnel Werner föreläste om pressfrihet för studenterna vid Uppsala universitet. Fredrik är idag redaktör på nyhetssajten Europaportalen. Hans minns föreläsningen som ”givande och inspirerande”.