RSF anklagar tyska underrättelsetjänster för spioneri på journalister

Reportrar utan gränser (RSF) Tyskland har inlett rättsliga åtgärder mot tyska underrättelsetjänster i syfte att begränsa deras möjligheter att spionera på journalister. Även i Frankrike utsätts journalister för digital övervakning av franska underrättelsetjänster.

I somras genomförde Tyskland en lagändring som gav tyska underrättelsetjänster tillstånd att använda spionprogram för att hacka sig in i smartphones och datorer. De får nu även spela in krypterade meddelanden och samtal via Signal, Telegram, WhatsApp och liknande.

RSF Tyskland varnar nu för att journalister lätt kan bli måltavlor för digital övervakning eftersom de i sitt arbete har kontakt med personer som underrättelsetjänsterna är intresserade av, såsom rutinkontakter, informatörer, aktivister och andra. RSF är övertygad om att lagändringen är ett reellt hot mot skyddandet av journalisters källor och försvårar därmed undersökande journalistik i tyska medier.

RSF Tyskland har, tillsammans med ett visselblåsarnätverk i Berlin, lämnat in stämningsansökningar mot flera säkerhetsorgan. De har uppmanat domstolar att utfärda förelägganden som förbjuder federala underrättelsetjänsten, BND, federala byrån för skydd av konstitutionen samt militära kontraspionaget, MAD, från att använda digitala övervakningsverktyg mot personer, inklusive journalister som inte är misstänkta eller inte direkt inblandade i utredningar och utan deras vetskap.

 – Lagen utgör också ett hot mot visselblåsare, säger RSF Tysklands direktör Christian Mihr. Den kan få stora konsekvenser för undersökande reportrar. Återigen tar vi till rättsliga åtgärder mot en lag som av experter betraktas som grundlagsstridig. Lagen har antagits i all hast utan att ta hänsyn till de konsekvenser den kan få för journalistiken och pressfriheten i Tyskland. I sin kommunikation med utländska undersökande reportrar löper RSF Tyskland själv en stor risk att bli spionerad av Tysklands BND. Denna möjlighet är desto mer alarmerande eftersom BND, enligt flera tyska medier, använder spionprogrammet Pegasus. Två undersökande journalister – Martin Kaul från WDR-nätverket, som också är medlem i RSF Tysklands styrelse, och Die Zeits Christian Fuchs – har lämnat in en liknande begäran till förvaltningsdomstolen i Köln. Christina Schmidt, en flerfaldigt prisbelönt undersökande journalist som också arbetar för Die Zeit, har inlett en rättslig åtgärd mot tillståndet som getts till underrättelsetjänsterna att använda spionprogram. RSF Tyskland har också lämnat in en ansökan till Europadomstolen för mänskliga rättigheter och hävdar att Tyskland saknar rättslig prövning mot digital övervakning av dess underrättelsetjänster.  Även i Frankrike ger en ny lag säkerhetstjänsterna nya övervakningsresurser.  De tillåts använda algoritmiska tekniker som gör det möjligt för dem att automatiskt bearbeta massor av Internetanslutningar och surfdata.

I både Tyskland och Frankrike krävs det därför stor vaksamhet för att förhindra omfattande digital övervakning av journalister och mediearbetare.

Tyskland är rankat på 13:e plats av 180 länder i RSF:s 2021 World Press Freedom Index medan Frankrike är rankat på 34:e plats.

Läs artikeln på engelska